Hopp til innhold

Bedring i rypejakta siden 2012

Finnmarkseiendommen melder at rypebestanden doblet seg i løpet av ett år.

Havner denne rype i gryta i år?

Finnmarkseiendommen (FeFo) melder at både rypetelling, og innrapporterte rypefellinger viser at rypebestanden var i betraktelig bedre stand under forrige jakt enn den foregående.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Takseringene i august i fjor viste god produksjon hos rype og skogsfugl og jegernes fangstrapporter bekrefter nå dette, skriver FeFo i en pressemelding.

Rypebestanden doblet seg i forhold til sesongen 2012/2013, og dette gjenspeiler seg i den økte avskyting av rype.

I 2012 og 2013 ble det flere steder i landet slått alarm om historisk lave bestander av rype.

Færre solgte kort

I jaktsesongen 2013/2014 ble det solgt 5298 jaktkort for småvilt, som var omtrent 650 flere solgte kort i forhold til foregående sesong. Jaktkortsalget fordelte seg på 2868 jegere bosatt i Finnmark og 2430 tilreisende jegere.

Kautokeino kommune var Finnmarkseiendommens mest populære småviltjakt kommune foregående år, med 3222 aktiverte jaktdager, mens Loppa kommune var den kommunen med færrest aktiverte jaktdager, kun 53 dager.

Jegerne har vært flinke til å bidra med viktig informasjon også denne jaktsesongen. Totalt 23 563 jaktdager ble aktivert i sesongen som var, og av disse ble 19 639 dager rapportert jaktet/ikke jaktet.

– Dette gir en fangstrapporteringsandel på 83 %, noe vi er svært fornøyd med, sier Even Borthen Nilsen, utmarksforvalter i FeFo, i pressemeldingen.

Rypeantallet doblet

Lirype er det mest populære småviltet på Finnmarkseiendommen. Basert på registrerte fangstrapporter ble det anslagsvis felt 12 600 liryper og 4800 fjellryper i løpet av sesongen 2013/2014. I snitt felte jegerne i Finnmark 0,75 liryper per jaktdag.

Tilsvarende tall fra 2012/2013 viser 6300 felte liryper og 3400 fjellryper.

– Denne økningen i antall felte ryper samsvarer godt med økningen i rypebestanden, og gir en anslagsvis lik andel felte liryper i forhold til den totale lirypebestanden de siste to sesongene, sier Borthen Nilsen.

Ny jaktsesong nærmer seg

Allerede 15. juli starter neste sesongs småviltjakt med muligheter for jakt på rødrev. Rovviltkortet og små rovviltkort er tilgjengelig for salg fra 1. juli. Ordinært kortsalg for øvrig småviltjakt starter 1. august.

Korte nyheter

  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.