Reiseregningssaken opp i lagmannsretten

Tidligere sametingsrepresentant, Johan Mikkel Sara, ble bedrageridømt i tingretten. Han anket saken, som skal i lagmannsretten i morgen.

Sametingets visepresident Johan Mikkel Sara

Tidligere visepresident i Sametinget Johan Mikkel Sara ble dømt i Indre Finnmark tingrett. På torsdag skal saken opp i lagmannsretten.

Foto: Eilif Aslaksen

I januar i år ble Johan Mikkel Sara dømt av Indre Finnmark tingrett til 24 dagers betinget fengsel for å ha prøvd å lure til seg penger fra Sametinget.

Han anket saken, som på torsdag skal opp i Hålogaland lagmannsrett. Saken starter torsdag på tinghuset i Tromsø.

– Jeg mener dommen er feil, og har besluttet å anke dommen, sa Johan Mikkel Sara til avisa Ságat, etter at han hadde anket.

NRK avdekket reiseregningene

Den tidligere sametingsrepresentanten ble av tingretten, i tillegg til betinget fengsel, dømt til å betale en erstatning til Sametinget på drøyt 43.000 kroner, i tillegg til saksomkostninger pålydende 2000 kroner.

NRK avdekket i 2011 at politikeren hadde betalt tilsammen 4.571 kr for 16 reiser, men fått 76.268 kr av Sametinget i reiseomkostninger.

Ingen nye opplysninger

Aktor i saken, Jon Bertelsen, sier til NRK at det ikke er noen nye opplysninger i saken.

– Saken står i samme stilling, ingen endringer fra påtalemyndighetenes side, forteller Bertelsen.

Følte seg trakassert

Johan Mikkel Sara har tidligere fortalt til NRK at han har hatt én tung tid etter at saken med reiseregningene kom opp. Han har vært sykemeldt i flere år, og føler seg trakassert av media.

Sara representerte partiet Samer bosatt i Sør-Norge under perioden for de gjeldende reiseregningene.

Korte nyheter

 • Balto med mesterskapsgull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, tok gull på 400 meter fri i 14-årsklassen under det norske årsklassemesterskapet for 13 til 16-åringer på fredag. Det finner sted i Sandnes i Rogaland denne helgen. Balto tok også fjerdeplass på 200 meter rygg lørdag. Det er kun de 30 beste kvalifiserte i hver årsklasse som får delta.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Undersøker før storøvelse

  Rundt 600 norske og allierte forsvarspersonell skal neste uke befare terreng og veier som er aktuelle for vinterens storøvelse Cold Response. Både E6 og kystaksen fra Narvik til Nordkjosbotn, og veien inn til Tromsø vil bli berørt.

 • Bolsonaro sin son smitta

  President Jair Bolsonaros sin son Eduardo er smitta av koronaviruset. Han er den tredje i delegasjonen til FN si hovudforsamling i New York som er smitta. 37 år gamle Bolsonaro, som er medlem av nasjonalforsamlinga, skriv på Twitter at han føler seg bra.

  Jair Bolsonaro på talerstolen i FN
  Foto: Evan Vucci / AP