Hopp til innhold

Bedehuset Elim i Tysfjorden er 100 år

Lågå julevsámegiellaj.

Bedehuset Elim på Drag i Hamarøy ble reist opp og åpnet i 1923 av Kvinnelige Misjonsarbeidere (KMA), som drev institusjonene «Fredly» på Hellandsberg i daværende Tysfjord kommune.

Bedehuset ble bygd litt lenger bort fra Hellandsberg, nærmere Drag, for å ha et samlingslokale der KMA kunne samle folk offentlig, og drive med evangelisk arbeid særlig rettet mot barn.

Regionleder Midt- og Øst-Norge i Norges Samemisjon Øyvind Fonn forteller at det er et bedehus som Samemisjonen kjøpte fra KMA i 1935 da de overtok misjonsvirket og institusjonene KMA hadde i Tysfjorden. Bedehuset fungerer i dag som et helt ordinær landsens bedehus i Norge med predikanter som kommer på besøk. Det er forskjellige misjoner som bruker bedehuset. Det brukes også som bo hjemme-leir for barn.

– Det er litt spesielt, og det oppdaget vi da vi jobbet med arbeidet i Tysfjord, at huset ble bygd i 1923, og dermed så er jo huset hundre år. Og enten at lokale støttespillere tar initiativ eller at Samemisjonen sentralt kanskje lager en fest i løpet av høsten da og markerer at huset er hundre år, sier Fonn.

Det er 40 år siden Samemisjonen solgte institusjonsbyggene Fredly til private, og i dag driver de bare Elim i Tysfjorden.

Hør mer om Norges Samemisjons virke i Tysfjorden her.

Bedehuset Elim er eid av Norsk Samemisjon. Elim er 100 år i 2023.
Foto: Elena Junie Paulsen / NRK

Korte nyheter

 • Ožžot sierra studeantaviesu

  Austrália álgoálbmogat ožžot vuosttas studeantaruovttu mii huksejuvvo sin várás.

  Gieskat leat almmuhuvvon tevnnegat das makkár viesu lea áigumuš hukset.

  – Viesui hábmedettiin leat geahččalan vuhtiiváldit álgoálbmogiid historjjá ja kulturárbbi, lohká arkiteakta Jefa Greenaway architectureau.com neahttasiidui.

  Studeantaviessu galgá huksejuvvot Sydney gávpogii.

  Sydney universitehta lea muhtun jagiid geahččalan hástalit aborigiinnaid ja eará álgoálbmogiid Austrálias lohkat universitehtas, čállá SVT Sápmi.

 • Flere stengte veier i Finnmark

  Det er kolonnekjøring og flere stengte veier på Nordkinnhalvøya og på Varangerhalvøya. Her er en oversikt fra søndag morgen.

  Fv98 Ifjordfjellet: Stengt.

  Fv890 og fv891 Kongsfjord- og Båtsfjordfjellet: Kolonnekjøring.

  Fv888 Bekkarfjord – Hopseidet i Lebesby: Stengt.

  Fv8072 Mehamn- Gamvik: Kolonnekjøring.

  Snøfokk og fare for vanskelige kjøreforhold på veiene, spesielt i kyst- og fjellstrøk, skriver Vegtrafikksentralen nord.

 • Person sendt til sykehus etter snøscooterulykke

  En mann på snøskuter krasjet inn i et tre i Nordreisa i Troms lørdag kveld.

  Politiet kjenner ikke skadegraden til mannen. Han er fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og politiet vil avhøre ham og sikre blodprøver.

  – Vi vet veldig lite om hva som har skjedd. Scooteren var flyttet på, og vi har ikke fått snakket med noen ennå, sier operasjonsleder Eirik Kileng i Troms-politiet til NTB.

  Ifølge politiet kan det se ut som om mannen har kjørt på en vei, før han kjørte ut av veien og inn i et tre.

  – Vi vet ikke hvorfor det skjedde, sier Kileng.

  (NTB)