NRK Meny
Normal

Beaivváš med internasjonalt teaterstykke

Beaivváš samiske nasjonalteater deltar med forestillingen «Jeg er Inanna» i den internasjonale litteraturfestivalen i Alta. Festivalen starter i dag.

Anitta Suikkari - Beaivváš

Anitta Suikkari fremfører den femtusen år gamle monologen.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Teksten til stykket er skrevet for femtusen år siden og er en historie som ligger i forkant av Bibelen, koranen og de mytene den vestlige sivilisasjonen bygger på den dag i dag.

Stykket handler om myten om Inanna, som er dronning over himmelen og jorden.

Hun er en gudinne som bringer brennende kjærlighet og nådeløs destruksjon til verden.

Premieren på stykket var i Alta 14. juni i år, og nå skal stykket tilbake dit igjen. Nå vises stykket på nytt i Alta fredag 21. november.

Sceneteksten/ monologen er bygd over originale kileskrifter fra Sumer, dramatisert av Anitta Suikkari og Rawdna Carita Eira, og oversatt/gjendiktet til samisk av Britt Inga Vars i samarbeid med dem.

Regi er ved Haukur J. Gunnarsson, og monologen fremføres av Anitta Suikkari.

Ut i den store verden

Etter at forestillingen er ferdig med litteraturfestivalen og Alta, så drar den en tur til Guatemala, Sør-Amerika.

Forestillingen i Guatemala er på en måte første steg i et prosjekt i regi av Beaivváš, der man prøver å få til et samarbeid mellom Beaivváš/samiske og mayaindianske scenekunstnere. Ved å ta med denne forestillingen Sør-Amerika, så kan Beaivváš vise til noe av det man står for.

I tillegg er forestillingen blitt invitert og tatt med i programmet til den mest prestisjetunge teaterfestivalen i India, «Bharat Rang Mahotsav» i New Dehli, februar neste år. Beaivváš har takket ja til invitasjonen.

Festivalkoordinator i Finnmark internasjonale litteraturfestival, Sunniva Knutsen, er stolt over å samarbeide med Beaivváš

– Forestillingen passer temamessig også inn i festivalen. Festivalens tema i år er TID og det tar jo også i høyeste grad forestillingen for seg, uttaler Knutsen.

Litteraturfestivalen i Finnmark arrangeres for tredje gang, og går av stabelen fra onsdag 19.til lørdag 22. november.