Beaivvaš er frustrerte

Teatersjef Haukur J. Gunnarsson synes prosessen med nybygget går skremmende sakte.

Beaivvas teater

Beaivvaš har lenge drømt om ett nytt teaterbygg. Her fra utendørs oppseetningen '1852'

Foto: Marit Anna Evanger

Beaivváš Sámi Našunálateáther har lenge jobbet for å få sitt eget teaterbygg i Kautokeino. Skissene for det kommende teaterbygget ble presentert med stor bravur for snart ett år siden, og i slutten av april dette år, kom sametingspresidenten med den endelige lovnaden om finansiering. Det nye teaterbygget skal realiseres.

Lovnaden skapte bølger

Sametingspresident Egil Olli`s lovnader om å betale det nye teaterbyggets årlige husleie på kroner 10- 12 millioner, skapte forøvrig store bølger på Sametinget.

– Ikke ett øre fra Sametinget

Teatersjef ved Beaivvaš Haukur Gunnarsson og Gullik Hanssen

Haukur J Gunnarsson er oppgitt over liten framdrift i teaterbygg-saken.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Nå begynner teatersjef Haukur J. Gunnarsson å bli frustrert over at de ikke kommer i gang med det nye teaterbygget. Teateret selv har lenge vært klare på sin side, men Sametinget er ennå ikke ferdig med sin del av alt det formelle som må på plass før byggestart:

– Fra Sametinget sa de at det eneste som gjensto, var å få til et møte med kulturdepartementet og finansdepartementet, for å få formalitetene på plass.

- Dette fordi det er snakk om en finansiering som er utenom det vanlige, det vil si en husleiegaranti. Det skal derfor ikke gå ett øre ut fra sametingets budsjett, men sametinget skal forvalte disse pengene som kommer fra kulturdepartementet.

– Vi er redde

Gunnarsson sier videre at alle forsinkelser er foruroligende, og får store konsekvenser for teateret:

– For oss er dette forferdelig frustrerende, og vi er redde for tiden som går. Alle utsettelser gir store konsekvenser for oss, fordi dette er en prosess som må i gang. Å sitte og vente på at Sametinget skal ta ett møte i Oslo, er veldig frustrerende, sier en oppgitt teatersjef til NRK Sámi Radio.

NRK Sámi Radio har forsøkt å få en uttalelse fra Kulturdepartementet. De kan i dag ikke ikke uttale seg om saken, da statsråden er utenlands.