Hopp til innhold

Tidligere barnehjembarn får erstatning etter overgrep

Oppreisningsordningen for tidligere barnehjemsbarn i Finnmark er avsluttet og gir erstatning til 90 personer som har opplevd overgrep eller omsorgssvikt sin barndom.

Barnehjem

Det er utbetalt erstatning etter to modeller i Finnmark. Begge ordningene er nå sluttført.

Foto: Scanpix

Totalt kom det inn 121 søknader.

90 av disse ble innvilget.

Det totale erstatningsbeløpet er kr 35 775 000 etter at begge erstatningsordningene nå er avsluttet.

Unnskyldning

Kommunene anerkjenner at et pengebeløp ikke kan ta bort skadevirkningene av barndommens traumer, men som Vadsø kommune skriver i sin rapport:

«Den største effekten av oppreisningen antar vi kommer gjennom unnskyldningen; anerkjennelsen av at omsorgssvikten var kommunens ansvar, ikke barnets».

Kommunene skriver også at reaksjonene har vært mange og delte. Søkerne har uttrykt takknemlighet og glede, sinne, frustrasjon og bitterhet – men også lettelse over at et langt kapittel for dem nå kan avsluttes.

Den nye rapporten kan leses her (ekstern kopling).

To modeller

Det ble gitt oppreisning etter to modeller.

Bystyret i Vadsø kommune opprettet en kommunal oppreisningsordning for personer som har vært utsatt for overgrep eller opplevd uverdige omsorgsforhold i institusjon under barnevernet i perioden 1. juli 1954 til 1. januar 1980.

Loppa, Gamvik, Lebesby, Karasjok og Sør-Varanger sluttet seg til den denne, og denne ordningen er avsluttet i sommer.

Fylkestinget vedtok i 2009 at Finnmark fylkeskommune skulle påta seg ansvaret for å administrere en felles oppreisningsordning for personer som ble utsatt for overgrep eller opplevde uverdige omsorgsforhold på barnehjem i perioden 1. juli 1954 til 31. desember 1992.

Tolv av fylkets kommuner, Alta, Berlevåg, Hammerfest, Hasvik, Kautokeino, Kvalsund, Måsøy, Nesseby, Nordkapp, Porsanger, Tana og Vardø sluttet seg til denne ordningen, som løp til i fjor.

Korte nyheter