Barn ble satt i karantene uten at foreldre ble varslet

Mindreårige ble satt i karantene under årets Riddu Riđđu-festival, men foreldrene fikk ikke beskjed. – Det er ganske ille, sier én av foreldrene.

Hurtigtest-stasjon i Riddu Riđđu 2021

BARN I KARANTENE: Lørdag ble flere mindreårige satt i karantene uten at pårørende ble varslet under Riddu Riđđu-festivalen i Manndalen i Nord-Troms. Dette er køen til hurtigtest-stasjonen.

Foto: Maien Gaup Sandberg

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg synes det er fælt. Det viser at både Kåfjord og Riddu ikke hadde en ordentlig beredskapsplan for covid-19 og det er ganske ille, sier moren til ett av barna som er i karantene.

Anita Monsen Pedersen som er kommuneoverlege i Kåfjord kommune beklager, men avviser at de ikke hadde noe beredskapsplan.

Anita Monsen Pedersen

BEKLAGER: Overlege i Kåfjord kommune Anita Monsen Pedersen tar selvkritikk etter at foreldre ikke ble varslet.

Foto: NRK

– Vi har hatt en dialog med Riddu-festivalen i forkant og planla festivalen i henhold til gjeldende smittevernregler, slik at arrangementet skulle gjennomføres i henhold til forskrifter og anbefalinger, sier kommuneoverlegen.

NRK har vært i kontakt med én av foreldrene som ikke ønsker å gå ut offentlig med sitt fulle navn. Barnet hennes er under 18 år og ble satt i karantene uten at hun ble varslet.

– De har gjort det riktig og satt alle sammen i karantene og noen i isolasjon, men en av prioritetene burde ha vært å ringe de nærmeste pårørende, sier moren.

Hun leste i avisen at pårørende ville bli kontaktet og varslet om karantenen.

Da NRK tok kontakt med henne søndag formiddag, satt hun fortsatt og ventet på telefonen.

– Jeg håper de får på plass en bedre beredskapsplan ganske fort. Det er ikke artig å vite at din sønn eller datter sitter i karantene. Særlig da man ikke får tak i helsemyndighetene etter klokken 15.30, sier hun.

Varslet ikke pårørende

Alle deltakerne var nødt til å teste seg ved festivalens hurtigteststasjon, og slapp ikke inn uten å teste seg først.

Da det ble påvist korona hos to av dem som jobbet for festivalen på lørdag, varslet kommuneoverlegen umiddelbart de som hadde vært i nærkontakt med disse to.

– Vi satte kommunens smittesporingsteam i verk. Vi tok kontakt med de positive tilfellene, og fra dem og Riddu-festivalen fikk vi fortløpende tilsendt liste over nærkontakter, sier overlege Pedersen.

Deretter ringte de nærkontaktene.

– For oss var det viktig at vi fortløpende fikk varslet de nærkontaktene vi fikk beskjed om, sier hun.

Totalt ble nærmere 70 personer varslet, men det var først på søndag at smittesporerne ble klar over at flere av dem som var varslet var mindreårige.

– Det har vi selvfølgelig tatt selvkritikk for. Det er sterkt beklagelig at foresatte til mindreårige barn ikke varsles om karantenene. Det skal ikke skje, sier overlegen.

Mandag fikk helsearbeiderne i Kåfjord inn nye navn på nærkontakter, men overlegen forsikrer om at alle pårørende til de mindreårige er blitt varslet.

Lege Monsen Pedersen forklarer at de som har vært nærkontakter til de positive tilfellene, må være ti dager i karantene. Men understreker at viruset kan bryte ut 14 dager etter kontakt med en som er smittet.

Valgte å ikke avlyse festivalen

Festivalsjef på Riddu Riđđu Sandra Márjá West med mikrofon.

AVLYSTE IKKE: Festivalsjef Sandra Márjá West og Riddu-Riđđu ledelse valgte å gjennomføre festivalen til tross for smitteutbrudd.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen / Riddu Riđđu

Etter smitteutbruddet bestemte de seg for å stenge ølserveringen, holde strengere kontroll på avstand og pålegge munnbind, men festivalen fikk fortsette.

– Vi kommer til å gjennomføre programmet, men stepper opp på smittevernet, sa festivalsjef Sandra Márjá West til NRK lørdag etter et ekstraordinært styremøte.

Overlege Monsen Pedersen har også vært i kontakt med FHI. De mente det ikke var stor fare for et større smitteutbrudd i dette tilfellet, og at det derfor ikke var noe grunnlag for å avlyse festivalen.

– De som tror eller vet at de har vært nærkontakter til koronatilfellene bør teste seg, sier hun.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 01.12.2021
17 922
Smittede siste 7 dager
257
Innlagte
1 092
Døde
4 229 770
Vaksinerte

Korte nyheter

 • Truet med budsjettkutt – Får penger

  For andre gang på to år foreslo bydel Grünerløkka i Oslo fjerne en lederstilling i den samiske barnehagen i Tøyenparken i sitt budsjettforslag. Dette skapte uro blant foreldre og andre. De mente at ved å blant annet fjerne den samiske daglige lederen kunne den samiske barnehagen bli mer norsk. Men nå får den samiske barnehagen 800.000 kroner i øremerket driftstilskudd.

 • Mikkel Isaks rein blir påkjørt

  Loga dán sámegillii. Ifjor ble 416 rein påkjørt i Troms og Finnmark og i hele landet er tallet nærmere 800 rein, viser tall. Reineier i Fávrrosorda Mikkel Isak Eira er plaget med reinpåkjørsler da det er bygd bilvei gjennom vinterbeitet deres, og reinbeitedistriktet har hittil i høst mistet allerede 15 rein. – Nå har jeg lagd et skilt med blinkende lys for å forhindre, sier Eira. Han mener at Statens Vegvesen burde gjøre mer for å hindre reinpåkjørsler. Vegvesenets Brede Thomassen sier at de vurderer å sette opp flere skilt og strø mer sand slik at stopplengden blir kortere. Se hele videoen her.

  Tromssa - ja Finnmárkku fylkkas vuojáhalle mannan jagi 416 bohcco ja olles Norggas lahka 800, čajehit logut. Mikkel Isak Eira oaivvilda Geaidnodoaimmahat sáhtášii eanet bargat eastadan dihte vuojahallamiid. 
 • Áigot eanet ovttasbargat

  Davviriikkain áigot lasihit ovttasbarggu sámeoahpahusáššiin. Otne leat suokkardallan sámeoahpahusbarggu čuolmmaid ja ohcan daidda čovdosiid. Čovdosat galget leat davviriikkalaččat ja guoskkat boahtteáiggis buot golmma davviriikkas. – Nu ahte mis lea dakkár sohppojuvvon vuohki das, ahte mo mii bargat ovttas, okta ovdamearka lea mo oktasaš dilálašvuođain mii basttit hábmet dan oppalaš gova ja soahpat, ahte mo mii ovdánit, lohka Anni Koivisto
  Suoma Sámedikke 1. várreságajođiheaddji.

  Anni Koivisto
Sámedikke 1. várreságajođiheaddji
  Foto: Yle Sapmi