Máret Rávdná Buljo fra Forfjord i Nordland liker å lage litt spesielle matretter. Nylig laget hun fingermat til Várdobáiki Galleriets gjester på Nautå i Nordland.
Buljo serverte barkebrød med kvannsyltetøy.
En annen spesialitet er hjernekake med ost og paprika. Buljo sier at hun moser reinhjerne og blander det med mel og krydder og deretter steker det.
Likte den spesielle maten
Else Grete Broderstad fra Tromsø likte barkebrødet med kvannsyltetøy, mens Oddveig Dalbakk fra Reinås syns hjernekake smakte ypperlig.
- Det er mye proteiner i hjernekaken, derfor spiser jeg det, humret Dalbakk.
Buljo hadde også laget brød med høymuggelfrø og leverkake.
Tradisjonsmat med ny vri
Máret Rávdná Buljo har lært å lage hjernekake og leverkake hjemme hos sin mor. Dette er ikke noe vanlig kost i dag, men tidligere var det mer vanlig blant reindriftssamer.
- Jeg liker å ta vare på mat-tradisjoner og utnytte ressurser som er rundt oss, sier Buljo.
Hun sier også at hun eksperimenter litt og prøver å lage tradisjonsmat med ny vri, slik som fingermat.