Barentssekretariatet støtter samiske kulturprosjekter

Joik og leud-samarbeid samt samisk deltakelse på håndverkmessen i Murmansk er to av prosjektene som får støtte fra Barentssekretariatet.

Samisk dans, Lovozero

Illustrasjonsbilde av samisk dans i Lovozero i Russland.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

Det var kultur som fikk største delen av prosjektbevilgningen denne gangen, med alt fra musikkfestivaler til joik-leud-turne og teatersamarbeid for funksjonshemmede.

En rekke spennende prosjekter innen media og sivilt samfunn fikk også støtte. Totalt er det bevilget 1.769.300 kroner, melder Barentssekretariatet på sin hjemmeside.

Se hvilke prosjekter som fikk støtte i juli:

Joik og leud-samarbeid til nye høyder
Juoigiid Searvi (joikeforeningen) skal i samarbeid med sin russiske partner Domna Homjuk øve inn felles fremføringer med både joik og leud, som skal framføres under to konserter i Murmansk i august. Etter dette vil partnerne gjennomføre en joik-leud-turne i Murmansk og Arkhangelsk fylke.

Samisk deltakelse på håndverkmessen i Murmansk
Duodjeinstituhtta skal sammen med organisasjonen Čepesame i Lovozero avholde kurs i materialbruk, produksjonmetoder og markedsføring av tradisjonell samisk håndverk i Murmansk og Lovozero. Prosjektet skal også gi ungdom opplæring i hvordan de kan ha duodji som tilleggsnæring.

Sammen skal de norske og russiske samene arrangere en duodji-utstilling under håndverkmessen som arrangeres i Murmansk i forbindelse med byens 100-årsjubileum.

Urband Camp feat Barents 2016
Festivalen UrBand Camp arrangeres 8.-11 september 2016 i Arkhangelsk, Russland, i samarbeid med den russiske kunstorganisasjonen ARNVO (Arkhangelsk Regional Nonprofit Volunteer Organization for art and culture).

Unsongs - By a Coast - lyrisk musikalsk kultursamarbeid
Kulturhuset Finnsnes og Arkhangelsk State Chamber Orchestra fører russiske og norske musikere sammen for å lage verket «By a Coast» og den musikalske forestillingen «Unsongs».

Step forward. Norsk besøk til «Teater uten grenser» i Petrozavodsk
Hålogaland amatørteaterselskap (HATS) ønsker å se hvordan Russland involverer personer med funksjonshemninger i kunstproduksjon. Derfor reiser en gruppe på 15 personer fra hele Nord-Norge til Petrozavodsk for å delta på samlingen «Teater uten grenser» for funksjonshemmede 20.-29.august 2016.

Internasjonal kirkemusikkfest
Tromsø Domkor fyller 100 år i år og feirer jubileet med konsert i Tromsø Kulturhus 15. og 16. oktober 2016. Til sammen vil over 120 profesjonelle musikkutøvere fra blant annet Tromsø domkor, Arkhangelsk State Chamber Orchestra, Tromsø kammerkor, Tromsø domkirkes musikkollegium orkester og Stockholms domkor møtes for å spille sammen.

Øksnes besøker Murmansk i forbindelse med 100-års jubileet
Et barnekor fra Øksnes i Vesterålen er invitert til å synge sammen med et stort barnekor i Murmansk i forbindelse med 100-årsjubileet for Murmansk by 8. oktober 2016.

Underholdning for alle under Kirkenes-dagene
Kirkenesdagene AS og Solhaug Art Studio har invitert barneteaterskolen i Murmansk til Kirkenes for å arrangere et felles underholdningsprogram under Kirkenesdagene.

Militær etterretning som en militær blindsone
Konferansen som skal avholdes i Vadsø i oktober 2016 er den første i en serie av arrangementer som skal åpne for en informert offentlig debatt om Nord-Norge som område for militær etterretning med stor nasjonal og global betydning.

Sosialisering og arbeidsopplæring for handikappede
Døves Fylkeslag Troms samarbeider med «Valentina Plus», en russisk organisasjon for handikappede ungdom, om sosialisering og arbeid for utviklingshemmede i Murmansk.

Khibiny Summer Camp
Norske Natur og Ungdom og russiske Natur og Ungdom («Priroda I Molodezh») arrangerer felles sommerleir i Khibiny-fjellene 17. - 24. juli.

Støtte til to medier

Barentssekretariatet legger igjennom reisestøtteordningen for journalister til rette for økt grenseoverskridende journalistikk. Denne gangen har to medier fått støtte til å lage reportasjer fra Barentsregionen.

Travel TV show «Pomor Festivalen»
I år besøker en stor delegasjon fra søsterbyen Arkhangelsk Pomorfestivalen i Vardø.

Lokale journalister fra Northern Fire i Arkhangelsk vil i forbindelse med festivalen lage et lengre TV-innslag og flere saker fra pomordagene i Vardø.

Næringsutvikling i Murmanskregionen
The Independent BarentsObserver skal lage reportasjer om næringsutvikling i Murmansk-regionen med fokus på små og mellomstore bedrifter, gründervirksomhet og grenseregionalt bedriftssamarbeid. Artiklene skal publiseres i The Independent Barents Observer (thebarentsobserver.com) høsten 2016.