Hopp til innhold

Bannlyser påskekonserten

Menighetsrådet i Kautokeino melder om at det ikke lenger vil være tillatt med konserter i kirka. Sang og musikk er derimot i orden.

Kautokeino kirke

Kautokeino kirke

Foto: Åse Pulk / NRK

De tre siste årene har Ann Mari Andersen holdt konsert i Kautokeino kirke. Konsertene har vært polulære og har fullsatt kirka med ungdom.

– Noen i menigheten har sett med misnøye på Ann Mari Andersens konserter og tillater ikke lenger konserter i kirka, melder nærradioen i Kautokeino, GLR.

Ann Mari Andersen

Ann Mari Andersen

Foto: Pressefoto/Kenneth Hætta

 

Vil holde konsert

For ifølge menighetsrådets møtebok forbyr rådet konserter i kirka. Men sang og musikk skal fortsatt være tillatt.

Artisten har vunnet Sami Grand Prix, gitt ut flere låter og nådd andre plass i musikkprogrammet Norsktoppen, med låta "Du lanka". Andersen sier at hun regner med å holde kirkekonsert neste påske også. 

– Det ville vært for dumt å ikke gjøre det. Vi har innledet påsken med denne konserten hvert år, sier hun.

Upassende sanger

GLR melder videre at det i sakspapirene til menighetsrådet også kommer frem at det har vært misnøye med konsertene som har vært holdt i kirka.

– Jeg håper inderlig at det ikke er mine konserter menigheten har vært misfornøyd med. Det kan jeg egentlig ikke tro. Jeg har jo fullsatt kirka hver gang, sier hun.

Leder i menigheten, Lars Johan Vasara, sier at medlemmer i menigheten har uttalt seg at sangene til Andersen er til tider på grensen til det som kirken kan akseptere.

Forvirret

Videre forteller Vasara at ordet konsert er et belastet ord. Det inneholder mye av det som ikke er kristent. Derfor vil ikke Kautokeino menighetsråd tillate konserter i kirka.

– Men vi tillater sang og musikk, sier Vasara.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si eller mene om det, sier Ann Mari Andersen.

Hun skjønner ikke forskjellen på begrepene konsert og sang og musikk.

– Det er jo ikke mer enn sang og musikk som jeg gjør. Jeg synger til orgelmusikk og ut av det blir det konsert, sier hun

Prestens verk

Menighetsrådslederen sier at rådet aldri har tatt stilling til påskekonsertene, fordi det bestandig har vært presten som har hatt ansvaret for avtalen med artisten.Vasara vil heller ikke nekte Andersen å synge i kirka.

– Men da må det være kristne sanger.

 

 

 

Korte nyheter

 • Team Sápmis gutter spilte uavgjort

  Team Sápmis guttelag spilte i går kveld lokal tid uavgjort 1-1 mot Yukon.

  Dette er første kamp de samiske guttene ikke klarer å vinne under futsalturneringen i årets Arktiske vinterleker, og den første kampen de får mål mot seg.

  Sápmi har før dette slått Nord-Alberta 3-0 og Nunavut 8-0.

  Team Sápmis jenter tapte 1-3 mot Alaska. De har tidligere tapt 1-7 mot Nord-Alberta og vunnet 8-0 mot Nunavut.

  Loga sámegillii

  Team Sápmi gutter, futsal, Arcitic Winter Games 2023
  Foto: Stig Tovås / Team Sápmi AWG 2023
 • Sámegánddat čikče dássálagaid

  Team Sápmi gánddat čikte ikte eahkedis dássálagaid 1-1 Yukon joavkkuin.

  Dá lea vuosttaš čiekčan maid gánddat eai leat vuoitán dán jagi Árktalaš dálveriemuin, ja vuosttaš čiekčan mas leat luoitán moala.

  Sápmi lea dássái vuoitán Davvi-Alberta vuostá 3-0 ja Nunavut vuostá 8-0.

  Team Sápmi nieiddat vuoittahalle 1-3 Alaska vuostá. Sii leat ovdal vuoittahallan 1-7 Davvi-Alberta vuostá ja vuoitán 8-0 Nunavut vuostá.

  Les på norsk

  Team Sápmi gutter, futsal, Arcitic Winter Games 2023
  Foto: Stig Tovås / Team Sápmi AWG 2023
 • En raus foreldrepermisjon bidrar til bedre mental helse, mener forskere

  I løpet av de siste årene har flere nybakte mødre stått fram og fortalt om psykiske problemer knyttet til fødsel og tiden etter.

  Ifølge tall fra FHI rammes mellom 7 og 13 prosent av fødende kvinner i Norge av fødselsdepresjon hvert år. Det vil si mellom 4000 og 8000 kvinner.

  Men nå har svenske forskere utført en stor gjennomgang av tidligere studier som omhandler mental helse og fødselspermisjon. De har funnet oppløftende resultater.

  – Gjennomgangen viser at mødre som hadde en sjenerøs foreldrepermisjon, både i lengde og med lønn, hadde bedre psykisk helse sammenlignet med kvinner uten disse godene, sier Amy Heshmati til NRK.