Bamsefar stakk av med elgen

Et jaktlag i Kautokeino opplevde at elgen de nettopp hadde felt forsvant i nattemørket. Det var selveste bamsefar som hadde vært å forsynt seg.

Bjørn i Pasvikdalen

Jaktlag opplever å se bjørn i jaktområdet deres, men vanligvis er bjørnen redd og kommer ikke så nært folk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi hadde akkurat lagt oss til å sove. Vi var slitne etter å ha jobbet med å slakte og henge opp elgkjøttet etter en vellykket jaktdag. Elgkalven vi hadde felt, fikk vi ikke hengt opp da det ikke var mere plass, så den ble liggende i atv-tilhengeren, forteller elgjeger Ole Johnny Jansen.

Hundene varslet om ubuden gjest

Jaktlaget hadde elgvald i Speajal, sørøst i Kautokeino kommune og jaktkameratene hadde planer om å dra ned med elgskrotten til bygda når det lysnet igjen.

Plutselig ble det liv i hundene som var utenfor gammen til jaktlaget.

– De bjeffet og bråkte noe aldeles forferdelig, så jeg dro ut for å se hva det var. Vi har jo hatt bjørn i elgvaldet vår før. Først tittet jeg ut gjennom vinduet i gammen og fikk se noe man ikke ønsker å se på nært hold, forteller Jansen, som tok geværet og skrudde av lyddemperen i en fei.

Ole Johnny Jansen

Jaktlaget til Ole Johnny Jansen (bildet) felte flere dyr, så de ble ikke uten elgkjøtt selv om bjørnen forsynte seg.

Foto: Privat

–Jeg vekte jaktkameraten min og fortalte at bamsefar er på utsiden.

Fyrte av skremmeskudd

Kameraten hoppet opp og Jansen løp ut mens han ropte og skrek for å skremme bort den uønskede gjesten. Bjørnen brydde seg ikke om det, så Jansen fyrte av to skremmeskudd. Bjørnen beveget seg bare rolig bort til stedet der elgkjøttet hang.

Også kameraten til Jansen var kommet ut og de ropte og skrek for å skremme bort bjørnen.

– Etter at jeg fyrte av det tredje skuddet, så gikk bjørnen bortover et lite stykke før den igjen snudde i full fart mot kjøttstykkene og tok tak i et stykke som den prøvde å få løs, forteller han.

Kameraten fyrte da det fjerde skuddet for å skremme bort bjørnen og da forsvant den.

Var livredde

Etter bjørnebesøket prøvde jaktkameratene å sove, men Ole Johnny Jansen forteller at han lå våken resten av natta.

Hundene bjeffet noen ganger i løpet at natta, men det blåste opp og presenningene de hadde på utsiden lagde en del lyd.

Var dere redd?

Ja, jeg var redd og lå og skalv for det var skummelt hvis bjørnen bestemte seg får å komme tilbake, sier Jansen og legger til at de også ringte noen i Statens Naturoppsyn for å få råd om hvordan de skal te seg hvis bamsefar dukker opp igjen.

Oppdaget at elgskrotten var borte

Etter at det lysnet, begynte jaktkameratene å pakke sammen leiren og da oppdaget de at bjørnen allikevel hadde vært på besøk etter at de hadde skremt den bort.

Elgkalven de hadde i tilhengeren, var borte vekk.

Tilhengeren lå bare fem meter fra gammen der Ole Johnny og kameraten lå og prøvde å sove.

Bjørneobservasjoner øker

Seksjonsjef Terje Bø i Miljødirektoratet.

Seksjonsleder Terje Bø i Miljødirektoratet.

Foto: Grete Thobro

Pasvik i Øst-Finnmark har over lang tid vært fast tilholdssted for ynglende bjørn, men det meldes stadig inn bjørne­observa­sjoner fra resten av fylket også, skriver Finnmarkseiendommen på sine nettsider.

Seksjonsleder Terje Bø i Miljødirektoratet forteller at det kun er lov å skyte bjørn i nødverge.

– Nødverge er to forhold. Hvis det ene er i risiko i forhold til folk og det andre er hvis det i risiko for bufe, sau eller rein for eksempel, sier Bø.

Han forklarer at det som er spesielt med nødvergebestemmelsen er at i alle tilfeller så blir hendelsen etterforsket av politiet. Så blir det en vurdering fra politiets side om det er innenfor eller utenfor regelverket.