Riddu presenterer det beste fra Sápmi

Årets Riddu Riđđu presenterer det nyeste samisk musikk har å by på, innen flere musikksjangre. Debutanten og samfunnskritiske Ailu Valle, etablerte Elin Kåven som fascinerer ethvert publikum, samt veteranbandet og Kautokeinos kjæledegger Sančuari.

Ailu Valle

Den finsk-samiske rapperen Ailu Valle spiller på Riddu Riđđu i år.

Foto: Picasa

Med politiske tekster og enestående vokalteknikk har den finsk-samiske rapperen Ailu Valle (27) gjort seg bemerket. Hans debutalbum "Dušši dušše duššat" er rykende fersk, og man kan trygt si at Valles musikk er en protest mot det vestlige samfunnets levemåte.

Som 20åring skrev han tekster på finsk og engelsk. Etter hvert fikk han en større bevissthet om hva han ville si med sin musikk, og da var det naturlig å bruke sitt morsmål, samisk. Han har gjort konserter siden 2008, og står bak den aller første nordsamiske rap albumet utgitt i Finland.

– At Valle har valgt sitt morsmål fremfor finsk og engelsk gjør han til en naturlig booking for språkåret, sier festivalleder Kirsti Lervoll.

Hovedtema i albumet er vestens sult på å stadig konsumere mer, og de rike menneskers grådighet og endeløse ønske om å tjene mer penger, og hvordan naturen og de som lever av den er de som tilslutt står tapende igjen.

– Ailu Valle er en meget spennende artist, som sparker kapitalismen midt i trynet, sier Lervoll.

Valle oppfordrer til erkjennelse av den kulturelle visdom det samiske levesettet har, før vi fanges permanent i den moderne verden.

– Det er første gangen jeg og bandet mitt er på Riddu Riđđu, det er en stor ære å få være en del av en viktig og fantastisk kulturell samling, og å få dele scenen med legender. Vi gleder oss til å representere urfolkbevegelsen som samer, gi av oss selv til den vakre helheten - vi lover alle som kommer til Olmmáivággi en fatastisk konsert!, sier Ailu Valle.

Etablert og mystisk

Elin Kåven (34) er fra Karasjok, og ga ut sitt andre album for knappe 4 måneder siden. Hennes første album ble utgitt i 2009, og hun var årets samiske artist i 2011.

Elin er en unik artist, som kan sammenlignes med Kate Bush og damer med en indre stemme og et budskap som er så sterkt at kompromisser ikke er et alternativ. Elin sine sanger og tekster er om hevn og tap, og lengsler og begjær.

– Det er fint å kunne presentere Elin Kåven for vårt publikum, det er hennes første opptreden på Riddu Riđđu, sier festivalleder Lervoll.

Foruten å drive på med musikk er Elin Kåven også profesjonell magedanser, og holder kurs rundt omkring i landet. Hennes sceneshow bærer preg at dette er en dame som har bevegelsene i orden.

Elin Kåven

Elin Kåven gleder seg til å entre scenen i Manndalen.

Foto: Pressebilde


Elin Kåven uttaler selv:
– Albumet «Máizan-Thaw» viser min samiske bakgrunn fra ett helt nytt ståsted, der det tradisjonelle, mytiske og moderne er blandet. Gjennom dette albumet har mitt indre liv som en samejente i byen manifistert seg.

Om å spille på Riddu Riđđu sier Kåven:
– Endelig er Riddu Riđđu-scenen min! Riddu Riđđu er en av de kuleste og mest interessante festivaler jeg vet om, og mange har spurt meg om hvorfor jeg ikke har spilt der før... Jeg gleder meg som en unge! Jeg elsker å opptre ute hvor man har vill natur rundt seg!

Kauto-yndlinger og Sápmis superveteraner

Spør en hvilken som helst person fra Kautokeino om hva som er deres favorittband, og de aller fleste vil svare Sančuari. Bandet har bestått siden 1984 og het opprinnelig Sanctuary. De forsamisket sitt opprinnelige 80-talls navn, og har i år utgitt sitt tredje etterlengtede studioalbum «Gállábártnit». Sančuari er muligens det eldste bandet i Sápmi som fortsatt gir ut nye låter.

– Når Sančuari kommer med nytt album etter 11 år, er de den mest selvfølgelige bookingen dette året, sier festivalleder Lervoll.
Sančuari spiller en blanding mellom melodiøs pop/rock og joik som har gjort dem til de musikalske kongene av Kautokeino. Bandet er ofte booket på samiske arrangementer og festivaler, og de gjør aldri en halvhjertet spillejobb.

Sančuari

Veteranene Sančuari.

Foto: Pressebilde


– Sančuari er et band svært mange i alle aldre har et forhold til, og de gangene jeg har sett dem spille på påskefestivalen har jeg sett ett band som publikum i Kautokeino forguder. På Riddu håper vi at Sančuari kan ta publikum med storm, og joikehanda vil garantert være i full sving mens Sančuari står på scenen, sier festivalleder Kirsti Lervoll.