Hopp til innhold

AWG-presidenten: – Samiske fotballspillere er altfor gode

Presidenten i Arctic Winter Games International Committee, Jens Brinch, sier Sápmi ødelegger spenningen i sporten.

Arctic Winter Games 2016, futsal

Det er tilskuere som vifter med samiske flagg som så langt har hatt mest grunn til å juble. Mot Northwest territories vant Sápmi 10-0.

Foto: John Einar Eira Jr. / NRK

– Problemene med de samiske pikene er at de er altfor gode. Og hvis de vinner 8-0, 10-0 hver gang, så er er det ikke morsomt hverken for dem eller de andre, sier Brinch i et intervju med NRK Sápmi.

Arctic Winter Games arrangeres i den grønlandske hovedstaden Nuuk, og Team Sápmi knuste all motstand i de to første kampene. Det ble 10-0 mot Team Northwest Territories fra Canada og 5-0 mot Team Alaska. I tidligere leker har de samiske jentene smadret flere av de andre lagene.

Tirsdag hadde Brinch et møte med lederne i det samiske AWG-teamet, og da ble forslaget om at Sápmi skal gå en klasse ned med sine fotballspillere presentert.

– Men hvis de stadig vekk er så mye bedre enn de andre, så må de overveie å gå en aldersklasse og sende yngre piker slik at det blir litt med lik konkurranse, argumenterer Brinch.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dan Robert Larsen intervjuer presidenten i arktiske vinterlekers internasjonale komite, Jens Brinch.

SE VIDEO: Her kan du se og høre hele intervjuet med Jens Brinch. - Foto/redigering: Nils John Porsanger

Et sjokk for spillerne

I det samiske laget er de fire spillere som i dag er unge nok til å spille i en yngre aldersgruppe under disse lekene. Om to år vil de være alfor gamle,

For hele det samiske laget kommer Brinchs forslag som et sjokk.

15 år gamle Erika Celine Wingstad fra Bardufoss i Nord-Troms mener forslaget er meningsløst.

Erika Celine Wingstad

Erika Celine Wingstad.

Foto: John Einar Eira Jr. / NRK

– Jeg jeg synes det er trasig og urettferdig hvis vi ikke får lov til å være med videre. Jeg synes det er dumt å ta en beslutning som dette, fordi det blir bare dumt og teit. Jeg tenker på at hvis vi er for gode til å spille, sier Wingstad.

Etter at nyheten om Jens Brinchs forslag nådde den samiske fotballtroppen, har det gått litt tråere på fotballbanen. I nestsiste kamp i grunnspillet vant de 5-4 mot Yukon. I siste kamp ble det «bare» 4-1 mot arrangørlandet Grønland.

President Håkan Kuorak i FA Sápmi benekter at spillerne med vilje har spilt dårligere i disse kampene for ikke å ikke bli kastet ut av turneringen i lekene om to år.

– Yukon og Grønland er rett og slett gode lag, understreker Kuorak.

– Et latterlig forslag

Kåre Olli

Leder i AWG-Sápmi Kåre Olli.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Lederen i Samenes idrettsforbund Norge, Kåre Olli, rister på hodet av forslaget til Arctic Winter Games International Committee.

– Dette forslaget har blitt luftet flere ganger, blant annet for fire år siden. Men det er like latterlig nå som da. Det er vi i Samenes idrettsforbund i samråd med FA Sápmi som selv velger hvilke utøvere vi velger ut til AWG, og vi kommer ikke til å følge anmodningen fra Brinch.

Sápmi deltar med sitt fotballag i klassen Intermediate female, det vil si at spillerne kan være opptil 18 år gamle.

Brinch forklarer at den årsklassen Sápmis lag er med i er en veldig vanskelig årsklasse for flere av de andre lagene i AWG.

Erika Celine Wingstad

Erika Celine Wingstad.

Foto: John Einar Eira Jr. / NRK

– Mange av de aktuelle spillerne i USA og Canada studerer på universitet og høgskole. Derfor er det vanskelig for dem å ta ut de antatt beste spillerne til Arctic Winter Games. Nå da Sápmi stiller med et superlag, så får de andre lagene skambank, forklarer Brinch.

Håkan Kuorak vil heller ikke høre snakk om å stille lag i en yngre klasse enn det de gør nå. Men Sápmi stiller gjerne flere lag.

– Samiske fotballspillere i alle klasser er så gode at de kan vinne i hver klasse de stiller i, sier Kuorak.

Korte nyheter

  • Avslutter vindkraftplaner: – Vi var veldig tydelige

    I går kom beskjeden om at Trøndelag-baserte Aneo AS avslutter vindkraftplanene i Måsøy i Finnmark.

    Prosjektet var planlagt på Nipfjellet, hvor reinbeitedistrikt 16 Marbolon har beiteområde.

    – Det var en god nyhet. Det var godt å høre at de stopper planen, iallfall for nå.

    Det sier reindriftsutøver John Mathis Utsi. Han sier at hvis turbinene hadde blitt satt opp på Nipfjellet, hadde de mistet beiteområder.

    – Det er et utstrakt fjell, og vi hadde mistet beiteområdet. Fjellet er såpass høyt, at hvis det hadde kommet industri dit, så hadde de unngått hele området. Det var vi tydelige på.

    Et enstemmig planutvalg stemte imot vindkraftplanene, forteller Utsi, og de har opplevd god dialog med vindkraftselskapet.

    – Det må jeg si, dialogen har vært god. Vi har hatt dialog per telefon og e-post, og et dialogmøte. Så kom den beskjeden i etterkant, at de avslutter planene.

  • Loahpahit bieggafápmoplánaid: – Leimmet hui čielgasat

    Ikte bođii diehtu ahte Trøndelaga fitnodat Aneo AS ii áiggo šat bargat viidáseappot bieggafápmorusttetplánaiguin Muosáin Finnmárkkus.

    Plána lei cegget bieggaturbiinnaid Niipavárrái, gos Marbolon siiddas leat guohtuneatnamat.

    – Lei hui buorre ođaš. Gal mii liikuimet go bođii diet diehtu ahte bissehit, goit dán vuoru, dien plána.

    Dan muitala boazodoalli John Máhtte Utsi. Utsi dadjá ahte jus ledje ceggen turbiinnaid Niipavárrái, de ledje sii massit boazoguohtuneatnama.

    – Dat lea viiddis várri, ja dat livčče buot manahuvvot dat boazoguohtuneana, go dat lea dan mađe alla eana ahte jos dohko lei boahtit diekkár industriija, de ledje garvit jo olles dan guovllu. Dainna mii leimmet hui čielgasat.

    Ovttajienalaš plánalávdegoddi jienastii bieggafápmoplánaid vuostá, muitala Utsi, ja bieggafápmofitnodagain lea maid leamaš buorre gulahallan.

    – Dan gal ferten dadjat ahte gulahallan gal lea leamaš buorre. Mis lea leamaš gulahallan sihke telefovnna ja e-poasttaid bokte, ja okta gulahallančoahkkin. Ja de bođii dan maŋŋá diet diehtu, ahte sii loahpahit plánaid.

  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Loga sámegillii.

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli