AWG-åpning forskyves på grunn av varslet storm

Søndagens åpningsseremoni i Arctic Winter Games forskyves med åtte timer på grunn av at det er meldt snøstorm i Grønland.

Arctic Winter Games åpning

Fra Arctic Winter Games åpningen i 2014.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De arktiske vinterlekene eller Arctic Winter Games (AWG) arrangeres fra søndag 6. til fredag 11. mars i Grønlands hovedstad Nuuk. AWG er et idretts- og kulturarrangement for ungdom fra verdens arktiske strøk og arrangeres annet hvert år.

Men nå må planene endres på grunn av en varslet snøstorm, melder Sermitsiaq .

– Nå gjør vi det vi er best til i Grønland. Når været utfordrer oss, så finner vi løsninger og løser det i fellesskap. Vi har sett hvordan de frivillige har støttet oss når vi har bedt om hjelp de seneste dagene, og vi er sikre på at folk er med oss og vil få dette til å lykkes, sier lederen i AWG Maliina Abelsen til avisen.

Åpning forskyves med åtte timer

Ledelsen i AWG har derfor bestemt seg for å forskyve programmet søndag. Åpningsseremonien i Arctic Winter Games skulle startet søndag 6. mars kl. 12 lokal tid, men starter da i stedet kl. 20 lokal tid.

Grønland er fire timer bak Norge i tid, og det betyr at åpningsseremonien starter ved midnatt norsk tid. NRK Sápmi streamer AWG-åpningen direkte på NRK Sápmis nettside. Produksjonen av sendingen søndag 6. mars står den nasjonale grønlandske kringkasteren Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) for. Sendingen varer fra kl. 24.00 til kl. 02.00.

Det vil være ekstra stor nasjonal interesse i Danmark for AWG-åpningen fordi kronprins Frederik vil være tilstede . Kongehuset står sterkt både i Danmark og Grønland.

NRK Sápmis AWG-team

NRK Sápmis AWG-team, bestående av Nils John Porsanger, Dan Robert Larsen og John Einar Eira jr., er snart klar til å rapportere fra AWG.

Foto: NRK Sápmi

Jobber med en reserveplan

Som et resultat av den varslede stormen blir det små forskyvninger i det sportslige programmet.

– Vi er jo ikke herre over været og det er jo en faktor vi hele tiden har visst kunne spille inn. Vi arbeider med en plan-B, og det er en fornøyelse å se alle aktører gå inn for å få reserveplanen satt i verk, sier Abelsen til Sermitsiaq.

Uværet får også konsekvenser for flytrafikken, noe som gjør at ikke alle lag rekker fram til åpningen. Blant annet går hockeyspillere glipp av åpningsseremonien.

Sápmis gjeng er på tur til Grønland nå, og rekker å komme fram før uværet.

På til til AWG

Her er noen av de 40 i team Sápmi som venter på flyet til Grønland. Fra venstre Hildá Länsman, Kari Margrethe Triumf, Ann-Heidi Utsi ja Ella Hætta Isaksen.

Foto: Dan Robert Larsen/NRK