NRK Meny
Normal

Ávvir vurderer å følge Ságats eksempel og ta betalt for nettartikler

Tiden med gratis samiske nettnyheter kan snart være over.

Kari Lisbeth Hermansen

Sjefredaktør Kari Lisbeth Hermansen i Ávvir sier at tiden med gratis nettnyheter snart er over.

Foto: Marie Elise Nystad

– Hittil har alle våre nyheter på nettet vært gratis, men det kan vi ikke vi heller fortsette med i det uendelige. Vi kan ikke gi nyhetene som gratis gaver til leserne. Det er dyrt å produsere nyheter. Derfor vil flere av våre saker bli slike publikum må betale for, sier sjefredaktør Kari Lisbeth Hermansen i Ávvir.

Hvilken type saker vil dere ta betalt for?

– Vi har ennå ikke helt bestemt oss for hva vi skal ta betalt for. Blant annet saker som blir tatt fra papiravisen skal settes i en betalingsmur. I tillegg blir det såkalte pluss-saker, som andre aviser også har, forklarer Hermansen.

Hva tror du publikum vil si til dette?

– Det kan hende de reagerer i begynnelsen, men dette holder jo på å bli vanlig i alle aviser. Derfor tror jeg leseren bare må godta at slik er det. Nyhetene kommer ikke gratis, fordi de blir jo ikke produsert gratis heller, minner Hermansen om.

I begynnelsen av mars i år lanserte den samiskspråklige nyhetsavisen Ávvir sin nye nettavis. Den nye nettavisen hadde startdato 5. mars.

Ávvira váldodoaimmaheaddji Kari Lisbeth Hermansen lohká maid árvvoštallamin ođđasiin váldit mávssu:

Må være abonnent

Den norskspråklige samiske nyhetsavisen Ságat lanserte mandag ny nettavis. Den er både moderne og har en ryddig layout.

Lars Birger Persen

Nyhetsredaktør Lars Birger Persen.

Foto: Ságat

Her må du imidlertid være abonnent for å kunne lese artiklene. Bare tittelen og ingressen på sakene er gratis.

– Vi mener jo at det er den riktige modellen. Sånn har det vært med papiravisa i alle år; man kjøper papiravisa og dermed kjøper man nyheter, forklarer nyhetsredaktør Lars Birger Persen.

Han sier at i Ságat mener de det er galt å tilby nyhetene gratis.

– Vi er litt kritisk til at andre aviser nærmest har lagt ut alt gratis. Og de har kanskje heller ikke tjent så mye på annonser. Derfor har de svekket både sitt eget grunnlag og andres grunnlag for avisdrift. Vi mener at nyheter en noe man må betale for, understreker Persen.