– Et angrep på reindrifta

Statssekretær frykter reineiere vil videreselge snøskutere hvis engangsavgiften fjernes.

Reindrift
Foto: NRK Sámi Radio

Statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet mener reindriftsutøvere ikke kan få fritak for engangsavgiften på snøskutere.

– Hvis vi skulle ha fjernet engangsavgiften på snøskutere, så vet vi jo at snøskutere ikke bare brukes til næring. De brukes også på fritiden og privat bruk, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV).

Ville fått økonomisk motiv
– En støtte her hadde også vært en støtte til folks fritidsbruk og noen hadde kanskje fått et økonomisk motiv til å kjøpe flere snøskutere enn de kanskje egentlig trenger til drifta, for å selge videre med økonomisk gevinst, sier Schjerva til NRK Sámi Radio.

Uttalelsen høster reaksjoner fra leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), Nils Henrik Sara.

– Jeg føler nok at vi blir stemplet som kjeltringer. Når en høytstående politiker som ham sier direkte at reindriftsutøverne ikke er til å stole på og at dette ville åpnet for at reindriftsutøvere kan drive med snusk, er det veldig graverende.

Uvitenhet
Statssekretær Schjerva mener at reindriftnæringen siden 1982 har vært kompensert gjennom reindriftsavtalen for at det tidligere avgiftsfritaket ble fjernet.

– Man fikk heller en økte midler i reindriftsavtalen, sier Schjerva.

– Jeg vet ikke hvor mye Schjerva kjenner til avtalen som vi hvert år arbeider med, sier Sara, som mener reindrifta ikke får avgiftslette gjennom reindriftsavtalen.

– Det finnes ingenting i reindriftsavtalen som omhandler avgiftsfritak.

Urettferdig
Nils Henrik Sara viser til at andre næringer som han mener kan sammenlignes med reindrifta får dette fradraget i hver enkelt utøvers personlig regnskap.

– Det kan ikke være slik i Norge at noen næringer må betale full avgift mens andre kan slippe, sier Sara, som varsler at NRL ikke kommer til å gi opp arbeidet med å fjerne engangsavgiften.

Han tror flertallet i Stortinget vil innrømme reindriftsnæringen fritak for engangsavgift på snøskutere.