Hopp til innhold

Åtte politifolk i Quebec suspendert for påståtte seksuelle overgrep mot urfolkskvinner

Edith Cloutier i Val-d`Or Friendship Centre mener at det nå haster å gjennomføre en nasjonal høring om overgrep mot urfolkskvinner.

Rømte med helikopter i Canada

Illustrasjonsbilde av canadisk politi.

Foto: Francis Vachon / Ap

– Jeg blir ikke overrasket om det samme skjer i Winnipeg, Vancouver, Toronto, Saskatoon og i Prince Albert. Vi er virkelig bekymret for om at vi bare har sett toppen av et isfjell, uttaler Edith Cloutier til APTN.

Val-d`Or Friendship Centre ble opprettet i 1974. Senteret tilbyr forskjellig hjelp og støtte til urfolk i Canada. De tilbyr blant annet syketransport, sykestue, ungdomsarbeid, samfunnsutvikling, overnatting og matservice.

Åtte politifolk suspendert

– Åtte politifolk i Quebec provinsen har blitt suspendert blant for påstander om overgrep, seksuelle overgrep og andre overgrep mot urfolkskvinner, opplyste sikkerhetsminister Lise Theriault fredag.

Theriault opplyste også at etterforskningen av de påståtte hendelsene har blitt overført til Montreal politiet for å unngå å bli kritisert for at de mistenkte blir etterforsket av sine egne.

Theriault oppfordret samtidig andre kvinner som skal ha blitt misbrukt eller overfalt om å rapportere hendelsene.

– Det er forkastelig og uakseptabelt for en politimann å bruke sin makt til å misbruke mennesker som er sårbare, uttalte Theriault, som brast i tårer under pressekonferansen i Quebec by.

– Hvis anklagene er sanne, vil de involverte få si straff ... Vi kan ikke forbli ufølsomme for disse sjokkerende og urovekkende avsløringene. Vi må handle, understrekte Theriault.

Kaptein i provinspolitiet i Montreal, Guy Lapointe, opplyser at i de 14 sakene er ni politioffiserer involvert. En av dem er død.

Korte nyheter

 • Bulkka ruoná tjuovgav vaddá Oslo pride ásadibmáj tjaktjaj

  Bulke mielas Oslon dåhkki pridav ásadit oajvvestádan tjaktjaj. Dav javllá staboajvve Harald Nilssen Oslo bulkkeguovlon.

  Oslo Pride ganugahteduváj biehtsemánon guoktalåkvidát biejve vuohtjusa maŋŋela Oslon ijá åvddåla.

  Nihtodime diehti ij la læhkám sihkar jut pride máhtá ásaduvvat.

 • Savnet person i fjellene i Jokkmokk

  En eldre person skal være savnet i fjellene i Jokkmokk kommune i Sverige, skriver SVT Sameradioen på deres hjemmesider. 68-åringen forlot Vaisaluokta i Jokkmokk kommune i Sverige forrige torsdag og skulle etter planen gå ned i Hellmobotn i Hamarøy kommune i Nordland. På bakgrunn av at personen verken har kommet frem eller hørt av seg til noen, etterlyses han derfor nå i sosiale medier. Sameradioen skriver at de ikke har fått bekreftet om det er startet søk av personen fra politiets side på svensk side. Politiet i Norge sier til NRK at de har mottatt informasjon om at en person skal være savnet, men at de ikke er involvert i saken og ikke kan bekrefte om det pågår søk etter vedkommende. NRK har ikke lyktes å fått tak i politiet i Sverige.

 • Kristin Harila vuot gorŋgnen várrečohkkáide

  Finnmárkolaš Kristin Harila lea dál fitnán 11 daid 14 plánejuvvon várrečohkaide. Bearjadaga ija miel joavddái son Gasherbrum I (8080 moh) čohkii. Golbma beaivvi ovdal, borgemánu 8. Beaivvi gorŋgnii son gis Gasherbrum II (8034 moh). Várit leaba máilmmi 11. ja 13. Stuorámus várit. Harila aiggošii fitnát buot máilmmi váriin mat leat badjel 8000 mehter, ja ulbmil livčče dahkat dan guđá mánus ja guđa beaivvis.