Hopp til innhold

Åtte politifolk i Quebec suspendert for påståtte seksuelle overgrep mot urfolkskvinner

Edith Cloutier i Val-d`Or Friendship Centre mener at det nå haster å gjennomføre en nasjonal høring om overgrep mot urfolkskvinner.

Rømte med helikopter i Canada

Illustrasjonsbilde av canadisk politi.

Foto: Francis Vachon / Ap

– Jeg blir ikke overrasket om det samme skjer i Winnipeg, Vancouver, Toronto, Saskatoon og i Prince Albert. Vi er virkelig bekymret for om at vi bare har sett toppen av et isfjell, uttaler Edith Cloutier til APTN.

Val-d`Or Friendship Centre ble opprettet i 1974. Senteret tilbyr forskjellig hjelp og støtte til urfolk i Canada. De tilbyr blant annet syketransport, sykestue, ungdomsarbeid, samfunnsutvikling, overnatting og matservice.

Åtte politifolk suspendert

– Åtte politifolk i Quebec provinsen har blitt suspendert blant for påstander om overgrep, seksuelle overgrep og andre overgrep mot urfolkskvinner, opplyste sikkerhetsminister Lise Theriault fredag.

Theriault opplyste også at etterforskningen av de påståtte hendelsene har blitt overført til Montreal politiet for å unngå å bli kritisert for at de mistenkte blir etterforsket av sine egne.

Theriault oppfordret samtidig andre kvinner som skal ha blitt misbrukt eller overfalt om å rapportere hendelsene.

– Det er forkastelig og uakseptabelt for en politimann å bruke sin makt til å misbruke mennesker som er sårbare, uttalte Theriault, som brast i tårer under pressekonferansen i Quebec by.

– Hvis anklagene er sanne, vil de involverte få si straff ... Vi kan ikke forbli ufølsomme for disse sjokkerende og urovekkende avsløringene. Vi må handle, understrekte Theriault.

Kaptein i provinspolitiet i Montreal, Guy Lapointe, opplyser at i de 14 sakene er ni politioffiserer involvert. En av dem er død.

Korte nyheter

 • Færre ungdommer enn gamlinger i Sametingets valgmanntall

  Nordkalottfolket foreslår at Sametinget burde sende et informasjonsbrev til sametingsvelgernes barn, hvor det opplyses hvordan man melder seg inn i Sametingets valgmanntall, skriver Ávvir (betalingsmur).

  – I Sametingets valgmanntall er det færre unge enn oss gamlinger. Vårt ønske er at det er et større mangfold på Sametinget, sier partiets sametingsrepresentant Vibeke Larsen til avisa.

  Parlamentarisk leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), Beaska Niillas, støtter forslaget.

  – Dette er en god ide, sier Beaska Niillas.

  Loga sámegillii

  Sametingspolitiker for Nordkalottfolket, Vibeke Larsen
  Foto: Frode Grønmo / NRK
 • Unnit nuorat go boaránat Sámedikki jienastuslogus

  Nordkalottfolket evttoha ahte Sámediggi berrešii sáddet diehtojuohkinreivve sámediggejienasteddjiid mánáide, mas muitalit mo dieđiha Sámedikki válgajienastuslohkui, čállá Ávvir (máksu gáibiduvvo).

  – Jienastuslogus leat unnit nuorat go mii boaránat. Min sávaldat lea ahte Sámedikkis lea máŋggabealatvuohta, dadjá bellodaga sámediggeáirras Vibeke Larsen áviisii.

  Norgga Sámiid Riikasearvvi (NSR) parlamentáralaš jođiheaddji, Beaska Niillas, doarju evttohusa.

  – Mu mielas lea buorre jurdda, lohká Beaska Niillas.

  Les på norsk

  Vibeke Larsen Nordkalottfolket
  Foto: Thor Trane / NRK
 • Russere mener det blir uutholdelig hvis Storskog stenger

  Storskog på den norsk-russiske grensen er den siste grensekontrollen hvor russere slipper inn i Schengen-området på turistvisum.

  Nå som Finland har stengt alle sine landgrenseoverganger, er mange russere bekymret for mulig stenging av Storskog, skriver The Barents Observer.

  – Det vil bli uutholdelig for oss hvis denne grenseovergangen også stenges, sier Daria. Hun er en av russerne Barents Observer har snakket med.

  28. november ble det kjent at Finland hadde stengt Raja-Jooseppi, den siste operative grenseovergangen på grensa til Russland. Nå er hele grensen mellom Finland og Russland stengt. Denne begrensningen vil gjelde frem til 13. desember.

  Minibuss
  Foto: Hanne Wilhelms