NRK Meny
Normal

Unik kombinasjon på Riddu-scenen i kveld

Joik og jazz kombinert med strupesang fra Russland skal bergta Riddu-publikummet under kveldens åpningskonsert.

Arvvas og Chirgilchin

Her spiller Arvvas sammen med Chirgilchin under åpningskonserten på Riddu-festivalen i kveld.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Det er norske Arvvas og Chirgilchin fra Tuva, en republikk i Russland, som står for den spesielle kombinasjonen. Og selve musikken? Den er skapt på tre dager.

– Vi møtes mandag og jobber fram til torsdag, skaper verket sammen i løpet av de dagene, og framfører det torsdag kveld. Man får det ikke stort ferskere enn det, sa Sara Marielle Gaup til NRK tidligere i juli.

Her kan du se og høre musikken direkte: NRK streamer alle konsertene under hele festivalen, følg med!

Ferskt band

Gaup er den ene halvdelen av nyoppstartede Arvvas, som sammen med Steinar Raknes er et av hovednavnene på årets Riddu Riđđu-festival.

Ideen om samarbeid derimot, ble født i Moskva:

– Det var under en konsert i 2013, forteller Sara Marielle.

Hun fortsetter:

– Der deltok nemlig Chirgilchin, og jeg spurte dem om vi kunne gjøre noe sammen på slutten av konserten. De stilte opp med en gang, og det låt kjempefint!

Chirgilchin

Chirgilchin fra republikken Tuva i Russland opptrer med strupesang på Riddu-festivalen i kveld.

Foto: Riddu-festivalen / PRESSEBILDE

Musikalsk mirakel

Chirgilchin betyr "mirakel" på Tuvaenes språk. Og hvem vet hva som skjer når tonene fra strupesangen svever ut i sommerkvelden på Riddu Riđđu og omfavner den samiske joiken.

Årets bestillingsverk er et godt eksempel på de kulturelle prosessene Riddu Riđđu-festivalen gjennom år har satt i gang. Det var nemlig på festivalens "Youth Gathering" at Sara Marielle møtte Tuva-sangerne for første gang.

– ... og da Chirgilchin spilte på Riddu Riđđu i 1999, hadde vi en uoffisiell opptreden sammen i lavvoen bak scenen", forteller en begeistret Arvvas-vokalist.

Igor fikk joik

Det finnes en sangform på Tuva som er eldre enn strupesangen, og som mange mener ligner veldig på samisk joik. Sara Marielles far laget for mange år siden en joik på Riddu-sletta for en av bandmedlemmene i Chirgilchin, Igor.

Dermed startet det musikalske samarbeidet allerede da, og som flere år etter har slått ut i full blomst.

Idéen om å be Arrvas og Chirgilchin samarbeide om bestillingsverk og åpningskonsert er i aller beste Riddu-tradisjon. Gjennom vekslende politiske og sosiale klima har festivalen stått fast på sin samarbeidslinje, og engasjert stadig nye grupper av artister, musikere og ikke minst ungdommer, i et utstrakt kulturelt norsk-russisk fellesskap.

Ikke gå glipp av konserten i kveld kl. 18.30 – den kan du se direkte her på NRK sin stream fra Riddu-sletta!