NRK Meny
Normal

Arrangerer samemesterskap i forbindelse med Tråante 2017

Samemesterskapet på ski 2017 arrangeres i Trondheim i forbindelse med Tråante 2017, som er en felles feiring av 100-årsjubileet av samefolkets første landsmøte i Trondheim.

SM på ski 2012

Arkivbilde fra samemesterskapet på ski i 2012

Foto: Stefan Karlsson / SVT Sápmi

Samenes Idrettsforbund - Norge (SVL-N), i samråd med Samenes Idrettsforbund (SVL), har vedtatt at Samemesterskapet på ski 2017 arrangeres i Trondheim 10. og 11. februar 2017.

Kåre Olli

Leder i SVL-N Kåre Olli

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Vil være med og feire 100-års jubileet

– Vi vil være en del av Tråante 2017-jubileet og feire den viktige hendelsen der for hundre år siden. Det er spesielt å være en del av et slikt arrangement og ære de som for hundre år siden samlet samene. De har lagt grunnlaget for alt det vi gjør nå, sier leder i SVL-N Kåre Olli.

Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune har gått sammen for å markere en viktig begivenhet i samefolkets historie med et jubileum - Tråante 2017 . Tråante 2017 er en felles samisk feiring av 100-årsjubileet av samefolkets første landsmøte i Trondheim 6. - 9. februar 1917.

Målet med Tråante 2017 er å markere og formidle kunnskap om samene, samisk kultur og samisk historie i et 100-års perspektiv. Tråante 2017 arrangeres i Trondheim fra 6. februar til 12. februar 2017.

Snø kan bli en utfordring

Olli forteller at SVL-N nå holder på å planlegge samemesterskapet på ski 2017 og at de derfor har gått så tidlig ut med informasjon om hvor det arrangeres.

– Ungdom og lag kan allerede nå begynne å forberede seg til at SM arrangeres i Trondheim neste år. Vi har en arbeidsgruppe som jobber mot dette og tror at vi klarer å få dette i stand, slik at vi får delta i feiringen og slik synliggjøre at idretten også deltar i jubileet.

Han forteller at utfordringen med å flytte arrangementet til Trondheim er at det vanligvis er medlemsforeninger som arrangerer SM, men det er usikkert om de får medlemsforeninger til å ta arrangementet i Trondheim, eller om SVL-N selv må arrangere. I tillegg kan vær og klima by på utfordringer.

– Det kan hende at det ikke er snø der på den tiden. Spørsmålet er om vi har økonomi til å produsere snø selv.

Tror på flere publikummere

Olli tror at det også er mange fordeler ved å arrangere SM på ski i forbindelse med Tråante 2017. Blant annet at det kan komme mange publikummere.

– Dette skjer jo i en stor by, Trondheim. Vi er ikke vant med å arrangere SM i en storby, og jeg er sikker på at det kommer flere publikummere dit enn det som er vanlig. Det er mange der på den tiden som er interessert i samiske saker og samisk idrett.

SM 2017 inngår også i kvalifiseringen til Arctic Winter Games (AWG) 2018.