Vil styrke samisk handverk

Det lulesamiske senteret Árran på Drag i Tysfjord vil i en tid fremover fokusere på samisk handverk, duodji.

Árran - lulesamisk senter

Árran - lulesamisk senter.

Foto: Harrieth Aira / NRK

I vår ansatte senteret egen duodjeveileder i samarabeid med Tysfjord ASVO og organisasjonen Duodje Nordlánnda. De neste ukene kan duodjiinteresserte glede seg over en rekke seminarer og kurs som arrangeres i regi av Árran.

LES OGSÅ: Fikk duodjepris

LES OGSÅ: Skal dokumentere lulesamisk duodje

Starter med kofta

Onsdag starter det hele med et seminar om gáppte, eller kofta. Den var opprinnelig et bruksplagg som mange brukte hver dag, men som også ble brukt som stasplagg til spesielle anledninger. I dag anvendes gáppte mest til finere bruk.

Det blir i alt fire kurs, delt inn i fire forskjellige duodje-temaer. I forkant av kursene blir det holdt et lite seminar om det aktuelle temaet.

Selve koftekurset starter torsdag kveld, fortsetter fredags kveld og avsluttes med en økt på dagen på lørdag.

Duodjeveileder Lilian Urheim (t.v)

Duodjeveileder Lilian Urheim (t.v)

Foto: Sander Andersen / NRK

Foredragsholder fra Jokkmokk

Det kommer foredrags- og kursholdere både fra svensk og norsk side av grensen.

– Dette første seminaret er det Anna-Stina Svakko fra Porjus i Jokkmokk i Sverige som holder, og så skal vi holde kurset sammen etterpå, sier senterets duodjeveileder Lilian Urheim.

På spørsmål om det er mulig å fullføre ei kofte på en dag og to kvelder svarer hun:

- Det er ikke nødvendig å fullføre kofta på dette kurset, fordi de som ønsker det kan komme innom på Árran hvis de trenger veiledning, sier Urheim.

Det koster ikke noe å delta på kursene. Sametinget og Nordland fylkeskommune har bidratt med penger til duodjiprosjektet.

Feiring på Árran

Koftekledte festdeltakere fra feiringen av Samefolkets dag. Slike plagg blir det ventelig flere av etter kommende duodjikurs på Árran.

Foto: Harrieth Aira / NRK