Hopp til innhold

Arnar (25) vant million-rettssak mot kommunen

Indre og Østre Finnmark tingrett fastslår at Arnar Vuolab Jørgensen har krav på 1 million kroner i erstatning for mobbingen som skjedde på skolen.

Ann-Mary Vuolab og Arnar Vuolab utenfor Indre Finnmark tingrett

VANT I RETTEN: Mamma Ann-Mary Vuolab og sønnen Arnar Vuolab Jørgensen hadde noen tøffe dager i rettssalen i Indre Finnmark tingrett. Dommen kom i dag og slår fast at Jørgensen har krav på erstatning.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

– Min klient er fornøyd med dommen. Han er glad for at tingretten så hvordan han hadde det på skolen. Vi håper at dommen blir stående. Vi håper at kommunen ikke vil utsette min klient og sine ansatte for ytterligere belastninger, sier advokat Arvid Kjærvik.

I dommen heter det at «saksøker har vunnet saken fullt ut». Innen to uker etter dommens forkynnelse skal Karasjok kommune betale 1.013.510 kroner i erstatning for mén og inntektstap til Arnar Vuolab Jørgensen.

Fra 2007 til 2010 var Arnar Vuolab Jørgensen elev ved Karasjok grunnskole.

Hans vonde opplevelser på skolen stod sentralt i rettssaken i Indre og Østre Finnmark tingrett. Han mener skolen ikke gjorde nok for å hindre mobbing.

Agnetha Åsheim

KOMMUNENS ADVOKAT: Agnetha Johansen Åsheim.

Foto: Marius Fiskum / Marius Fiskum

Jørgensen bor nå i Arendal. Han krevde 1 million kroner i erstatning fra Karasjok kommune.

Kommunen avviste kravet. De erkjenner likevel at Arnar har blitt mobbet på skolen.

– Vi er uenig i resultatet. Vi registrerer at retten har vært i tvil. Vi skal bruke tiden fremover for å vurdere grundig om vi skal anke dommen. Det sier kommunens advokat, Agnetha Johansen Åsheim, til NRK.

Ingen venner

Som 13-åring fortalte Jørgensen om mobbingen i Brennpunkt-dokumentaren «Arnar og Mia». Deler av dokumentaren ble også brukt som bevis under rettssaken.

– Fire stykker kom inn i klasserommet og låste døra. De sparket meg på føttene og nedentil. Jeg prøvde å komme meg ut. Jeg gikk ikke på skolen dagen etter. Jeg hadde ikke lyst når de hadde gjort det.

Slik forklarer Jørgensen en mobbeopplevelse i Brennpunkt-dokumentaren. I dokumentaren deltar også flere av dem som mobbet Arnar på grunnskolen i Karasjok.

Arnar Vuolab Jørgensen på skolen

ALENE: På skolen i Karasjok var Arnar Vuolab Jørgensen ofte alene. Mobbingen var dog det verste.

Foto: NRK Brennpunkt

I retten fortalte 25-åringen at situasjonen var så skremmende at han skulle hoppe ut av vinduet fra andre etasje.

I siste liten var det en annen elev som dro ham tilbake i klasserommet igjen.

Kritikk Fylkesmannen og Barneombudet

I retten tilbakeviste Karasjok kommune påstanden om at de har opptrådt uaktsomt og ikke stanset mobbing av den tidligere eleven.

– Kommunen mener at man har forsøkt å sette inn de tiltak som man mente var riktig. Man har prøvd så godt man kunne å hjelpe Arnar, sier advokat Agnetha Johansen Åsheim til NRK.

Under rettssaken har det også kommet frem at Jørgensen har blitt mobbet på sin tidligere skole i Kåfjord i Troms.

Det mener Karasjok kommune kan ha påvirket 25-åringen, og at all skyld ikke ligger på dem.

Arnar Vuolab (t.h.) og forsvarer Arvid Kjærvik (t.v.) samt mor Ann-Mary Vuolab (til høyre for Kjærvik)

JØRGENSENS ADVOKAT: Arvid Kjærvik.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

– Kommunen mener at det er mange andre forhold i Arnar sitt liv som har spilt inn, sier Åsheim.

Advokat Kjærvik trakk frem at kommunen har fått kritikk både fra Fylkesmannen og Barneombudet for å ikke ta mobbing på alvor.

Han viste til at tilsyn i 2009 konkluderte med at skolen i Karasjok ikke hadde gjort nok for å få bukt med problemet.

Korte nyheter

 • Ijahis idja álgá odne

  Odne álgá Ijahis idja musihkkafestivála Anáris, ja dán jagi lea fas guovttebeaivásaš festivála. Odne čuojaha Ailu Valle fanasmátkkis Anárjávrris, ja eahkedis fas čuojahit Emil Kárlsen, Isák ja Bernt Mikkel Haglund ja juoigit kulturguovddážis Sajosis.

  Muđui leat prográmmas artisttat nu mo Angelit, Arvvas, Evvan nõmmpeei'v, ja Intrigue. O Festivála bistá lávvardahkii.

  Áibbas ođđa prográmmaoassi lea Talent stage, mas nuorra musihkkačeahpit besset čájehit dáidduideaset. Talent stages čuojaha earret eará Erke Eriksen joavkkuinis, čállá Yle Sápmi.

  Yle Sápmi sádde njuolggosáddaga Ijahis ija festiválaguovllus bearjadaga dii. 13.30. Sáddaga oainnát dás Yle Sámis.

  Ijahis idja 2013, Enare, Finland
  Foto: Sergey Gavrilov / Gavrilov Media
 • Videregående skole akkreditert som urfolksskole

  World Indigenous Nations Higher Education Consortium (WINHEC) har akkreditert Samisk videregående skole i Karasjok som urfolksskole. Det ble annonsert i Minnesota i USA på WINHEC sitt møte.

  – Et medlemskap i WINHEC er et tydelig kvalitetsstempel, sier en fornøyd rektor Synnøve Solbakken-Härkonen. Skolen har i årevis jobbet med å bli godkjent av WINHEC.

  Samisk høgskole i Kautokeino og Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino er også WINHEC urfolksskoler.

 • Vuosttaš eamiálbmot nisu mátkkošta gomuvuhtii  

  Dán čavčča astronávta Nicole Aunapu Mann mátkkošta gomuvuhtii, ja lea vuosttaš amerihkálaš eamiálbmotnisu guhte dahká dan, čállá Indian Country Today ođasdoaimmahat. Mann galgá jođihit SpaceX Crew-5 barggu go njeallje astronávtta vulget čakčamánu 29. beaivve Internationála gomuvuođastašuvdnii.

  - Lea hui miellagiddevaš. Mu mielas lea dehálaš mii muitalit min servodahkii dán birra, vai eamiálbmot nuorat geat soitet jurddašit ahte dát ii leat vejolaš olahit, fuomášit ahte dološ hehttehusat leat jávkamin, dadjá Nicole Aunapu Mann Indian Country Today ođasdoaimmahahkii.

  Nicole Aunapu Mann første amerikanske urfolkskvinne til å reise ut til verdensrommet
  Foto: Bill Ingalls / NASA