NRK Meny
Normal

Arktisk råd oppretter økonomisk råd

Arktisk råd inngikk i går en avtale om å etablere Arctic Economic Council (AEC).

Leona Aglukkaq

Canadas helseminister Leona Aglukkaq er leder for Arktisk råd.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Det ble vedtatt i et møte mellom senior arctic officials i Yellowknife i Canada.

Ifølge en pressemelding fra Arktisk råd er målet med AEC å bane vei for en bærekraftig utvikling, herunder også økonomisk vekst samt å beskytte miljøet og å skape sosial utvikling i Arktis.

Slik utvikling forutsetter engasjement fra lokale virksomheter.

I fremtiden vil AEC komme med forslag og rapporter til Arktisk råd.

Allerede da hun trådte til som leder for rådet, erklærte canadas helseminister Leona Aglukkaq at etableringen av et næringsforum var blant hennes målsetninger. I så henseende er etableringen av AEC en av hennes nøkkelmålsetninger, skriver Arktisk råd.

Organisasjoner frykter canadisk formannskap

Arktisk råd er en internasjonal organisasjon opprettet 1996, bestående av Canada, Danmark (dvs. Grønland), Finland, Island, Norge, Sverige, Russland og USA.

Landene har siden 1991 samarbeidet om en miljøstrategi for Arktis (AEPS), og hensikten med Rådet er å sikre en bærekraftig utvikling i nordområdene.

Hovedkontoret til Arktisk råd er i Ottawa, Canada.

Da Canada overtok formannskapet i mai 2013 var det stor skepsis mot dette blant urfolksorganisasjoner.

– Den nye lederen vil følge vår statsministers agenda (Stephen Harper, red.), som går ut på å åpne Arktis for industri og utvikling - og glemme alt om å beskytte miljøet og dets mennesker. Jeg tror hun befinner seg i en interessekonflikt i Arktisk råd, hvis rolle er å beskytte det sårbare økosystemet i den sirkumpolare regionen, uttalte Francois Paulette fra den canadiske Dene Nation organisasjonen til KNR.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Greenpeace mot Arktisk råd

Greenpeace aktivister demonstrerte tidligere denne uka mot at Arktisk råds møte i Yellowknife blir holdt for lukkede dører.

Foto: Ođđasat / NRK

Heller ikke i Greenpeace er det særlig stor tiltro å spore til den nye canadiske lederen.

– Vi er generelt meget bekymret over den canadiske måten å takle mange spørsmål. De droppet ut av Kyoto-protokollen, og de har en historie for ikke å behandle arktiske folk særlig bra. Så vi har ikke stor tiltro til at det kommer til å bety et skritt i riktig retning. Tvertimot forestiller vi oss ennå en ørkenvandring i Arktisk råd, der det ikke kommer til å skje noe som helst, sier generalsekretær for Greenpeace Norden Mads Flarup Christensen til KNR.

Leona Aglukkaq er selv vokst opp i Nunavut, og hun understreker at hun ofte har den arktiske befolkningen i tankene.

– Det er viktig at videnskapsfolk og aktivister er oppmerksomme på at det lever folk i Arktis, og at utviklingen vil påvirke oss. Vi vil sikre at beslutninger truffet utenfor Arktis ikke får negativ betydning for menneskerne i Arktis, enten det er snakk om våre dyr, land eller vann, understreker Aglukkaq.