NRK Meny
Normal

Arktisk kultur mest for jenter

Det er ikke bare Sápmi som stilte bare med jenter under kulturdelen av Arctic Winter Games 2014.

Korte glimt av de som deltok i kulturgallaen på Arctic Winter Games 2014 i Fairbanks, Alaska.

Northwest Territories stilte med seks dansende jenter i kulturdelen av Arctic Winter Games. I kulturgallaen var det nesten bare jenter å se på scenen. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

Kulturell utfoldelse er en viktig del av Arctic Winter Games. Slik var det selvsagt også under lekene i Fairbanks, Alaska, USA, som ble arrangert i perioden 15. til 22. mars i år.

Anna-Katri Helander

Anna-Katri Helander fra Kautokeino gjorde et solid inntrykk med sin magedans under Arctic Winter Games 2014.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Her stilte Sápmi med to dyktige representanter, som var håndplukket av Samenes idrettsforbund for å vise det som skjer i den samiske ungdomskulturen.

Marja Helena Fjellheim Mlortensson (19) fra Engerdal i Hedmark er sørsame. Hun synger, joiker, spiller piano og regnes som en av de mest spennende unge samiske musikktalentene for tiden.

Anna-Katri Helander (18) fra Kautokeino behersker flere former for moderne dans. I Fairbanks viste hun høy klasse av magedans.

Kulturgalla med nesten bare jenter

Kulturdelegatene fra de ni regionene i Arctic Winter Games hadde en knallhard uke. Det ble mye øvelser til kulturgallaen og opptredener både i et kjøpesenter i Fairbanks og det lokale eldresenteret.

Torsdag 20. og fredag 21. mars var det duket for den store kulturgallen, der alle kulturdelegatene fikk vise hva de kan. Kvelden ble avsluttet med en fellesppptreden, der alle danset til Calvin Harris sin låt «Feel So Close».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kulturungdom fra ni arktiske områder fremfører en felles dans under kulturgallaen i Arctic Winter Games 2014.

Anna-Katri Helander fra Sápmi og andre ungdommer fra arktiske områder danser til Calvin Harris sin kjente sang «Feel So Close». Foto/redigering: Dan Robert Larsen

Gallakvelden ble startet av seks dansende jenter fra Grønland. Dansegruppen «Drops of ice» fremførte musikalen «Flying Drops», som handler om inuittungdom som reiser rundt i verden for å lære om de arktiske fargene.

Jamal stiller også med bare jenter på scenen. Folklore-gruppen «Vy`Sey» (Soul of Tundra) viser sanger fra nenets-kulturen.

«The Inuksuk Drum Dancers» fra Nunavut viser tradisjonell inuitt tromming og strupesang. Seks jenter stiller på scenen.

Team Alberta North - Pow-wow

Team Alberta North stiller med ekte pow-wow dans og musikk.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Også Northwest Terrirories i Canada stiller med seks dansende jenter på scenen. «Bella Dance Troupe» viser et dansenummer som er inspirert av skjønnheten i hjembyen deres Yellowknife.

Team Alberta North har tre jenter og tre gutter på scenen. «The Fort McCay Northwind Dancers» fremfører tradisjonell pow-wow dans.

«Yukon Performing Arts Ensemble» består av seks skuespillere, to gutter og fire jenter. De fremfører moderne dans, akrobatikk og breakdance.

En gutt og fire jenter danner trommegruppen «The Maanilu Asianilu Troupe» fra Nunavik-Quebec. De spiller på aluminiumtrommer.

Tre gutter og tre jenter danner gruppen «The Mt. Edgecumbe High School Yupik Dancers». Gjennom sin kunst viser de hvordan tradisjonell jakt og fiske foregår.