NRK Meny
Normal

Árja: – Vi er på riktig vei

Árja var en av valgvinnerne ved valget i 2009 med en oppslutning på 10,0 prosent. Ved målingen i oktober 2012 var oppslutningen på 7,2 prosent. Dette har steget til 8,7 prosent i april 2013 .

Laila Susanne Vars.

Árjas presidentkandidat Laila Susanne Vars

Foto: Mette Ballovara / NRK

«Regjeringspartiet» Árja går tilbake i forhold til valgresultatet i 2009 med 1,3 prosentpoeng. Imidlertid har partiet en fremgang siden siste måling, som ble gjort i oktober 2012, med 1,5 prosentpoeng.

– Fortsatt ungt parti

– Vi er på riktig vei. Det virker som om vi er på vei mot valgoppslutningen. Man må huske på at Árja er et ungt parti, som ble stiftet før valget i 2009, sier Árjas presidentkandidat Laila Susanne Vars.

Hun trekker også fram at partiet ikke er representert ved alle valgkrets, og at det også kan ha noe å si for målingen. Árja har lister i fem krets.

– For vår del er det vanskelig å stole på tallene fra denne meningsmålingen.

Håper på mer makt

Arbeiderpartiet som i dag er det største «regjeringspartiet» på Sametinget, holder seg på samme nivå som valgresultatet i 2009. NSR øker imidlertid oppslutningen klarest. Partiet går mest fram av alle i målingen; fem prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet.

– Vi ser at våre største konkurrenter er fortsatt NSR og Arbeiderpartiet og vi har hele tiden sagt at vi vil også konkurrere med de to største partiene. Vi håper at vi klarer å få velgerne som fortsatt ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på, til å stemme på oss, slik at Árja blir større på Sametinget og får mer makt.

Andelen velgere som ikke vet hvem de ville ha stemt på, har økt siden siste måling. I april-målingen svarer 41,5 prosent av de spurte «vet ikke». I oktober i fjor svarte 34,7 prosent av velgerne det samme.

– Høyrebølgen gir fremgang

Anne-Marit Eira

Høyres toppkandidat i Ávjovárri valgkrets Anne Marit Eira

Foto: Josef Isak Utsi/Ávvir

Høyre øker sin oppslutning klart sammenlignet med valgresultatet. Framgangen er 3,5 prosentpoeng. Imidlertid har partiet en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng siden forrige måling, i oktober 2012.

Høyre ville fått tre representanter på Sametinget hvis det var valg i morgen.

Høyres toppkandidat i Ávjovárri valgkrets Anne Marit Eira mener at fremgangen for Høyre i Sametinget har noe å gjøre med fremgangen Høyre har på landsbasis .

– Jeg tror at vi merker Høyrebølgen i forbindelse med sametingsvalget også, Høyre gjør det jo bra i alle partibarometere.

Var denne fremgangen ventet eller uventet?

– Man kan jo alltids håpe og det er gledelig med gode tall i slike målinger, jeg håper at de gode tallene ikke endrer seg til valgdagen, sier Eira.

Har ikke presidentkandidat

Høyre har aldri hatt mer enn én representant på Sametinget i en valgperiode. Derfor har de heller ikke valgt presidentkandidat.

– Vi vil jobbe for å få to-tre-fire representanter på Sametinget før vi begynner å tenke i de baner at vi kan få presidenten.

– Hvordan vil dere jobber for å få flere velgere?

Vi vil se på organiseringen av Sametinget og ansvarsområdene til Sametinget. Vi vil se på om det er forbedringspotensiale, både politisk og i administrasjonen.