Ruster seg til kamp om velgerne

Laila Susanne Vars vil ha et større og sterkere Árja. Nå «flørter» hun med to andre for å konkurrere med de to største partiene på Sametinget.

Laila Susanne Vars.

Laila Susanne Vars i Árja vil gjerne samarbeide for å få en stor oppslutning i Østre valgkrets.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Hartvik Hansen

Hartvik Hansen fra Felleslista.

Foto: Mathis Eira / NRK

Det er avisa Ságat som i dag melder at representanter fra Àrja, Felleslista og Ofelaš nå er i samtaler om å stille en fellesliste i Østre valgkrets til høstens sametingsvalg. Hartvik Hansen er varaordfører og representant for Felleslista, og han mener at et samarbeid gir mulighet for en svært slagkraftig liste.

– Vi står sterkere om vi samler oss under en lávvu, for å bruke et samisk uttrykk, sier Hartvik Hansen til avisa.

Han innrømmer likevel at det er delte meninger om et slikt samarbeid innad i hans parti, der noen mener at de bør stille egen liste.

Hansen sier at de da vil konkurrere om de samme velgerne, og derfor bør de heller stå sammen for å jobbe for å få inn ett mandat fra Østre valgkrets.

Under sametingsvalget i 2009 var det bare Arbeiderpartiet, NSR/SáB og Fremskrittspartiet som fikk inn mandater fra Østre valgkrets.

Vil unngå å «stjele» velgere

Laila Susanne Vars fra Árja sitter i dag som visepresident i Sametinget. Hun sier at de har vurdert de ulike partienes politikk, og kommet til at det ikke er så store forskjeller mellom de ulike partiene.

– Istedet for å nedkjempe hverandre, kan vi jobbe sammen, sier Vars.

Hun sier at under sametingsvalget i 2009 skjedde det som de nå vil unngå.

– Vi «stjal» velgere fra hverandre. Om man hadde lagt sammen stemmene fra de tre listene ville vi fått inn én representant fra valgkretsen. Vi i Árja var ikke mange stemmene fra å få inn ett mandat, vi ønsker selvsagt å stille sterkere nå.

Árja gjorde et brakvalg under det forrige valget i 2009.

Må representere Árja på Sametinget

Men Árja har ett krav dersom et samarbeid skal være mulig. Lista skal hete Árja.

– Reglene våre tilsier at de som skal stå på Árjas lister må være medlemmer i vårt parti til sametingsvalget, men det er opp til dem selv om de vil representere et annet parti lokalt, sier hun.

Det betyr at Hartvik Hansen som representerer Felleslista i Tana, fortsatt kan være sametingsrepresentant for Árja.

Laila Susanne Vars sier at Árja har et sentralt program, men at de også har lokal politikk i hver valgkrets som de går til valg med. I disse lokale programmene er det rom for justeringer slik at Felleslista og Ofelaš får inn «sine» saker.

Det er positivt fordi Árja har et mål om å bli et større parti, sier hun.

– For å bli enda mer slagkraftige ser vi det som viktig at vi tiltrekker oss de litt mindre partiene. Det må vi gjøre for å være en reell konkurrent til de store partiene, som Arbeiderpartiet og NSR, sier Laila Susanne Vars.

Tenker langsiktig

Jánoš Trosten i partiet Ofelaš sier at det bare er detaljer som gjenstår før avtalen er ferdigspikret. Han er tydelig på at et samarbeid er rette veien å gå, og han ser på dette som starten på et langvarig samarbeid.

– Vi ser nå mot valget i år, men kan også se videre fremover. Vi trenger et alternativ som kan være en røst for de fastboende samene, sier han.

Allerede i 2009 sa en skuffet Jánoš Trosten etter at valgresultatet ble klart og hans parti ikke fikk mer enn fire prosent av stemmene , at han ville undersøke mulighetene for et samarbeid mellom flere ulike lister.

– De bør skjelve i buksene nå

Jánoš Trosten (Ofelaš)

Jánoš Trosten fra Ofelaš.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

János Trosten er fortsatt av den samme oppfatning, nemlig at det er vanskelig for småpartier å få inn kandidater på Sametinget. Et samarbeid derimot løser en slik utfordring.

De to store partiene på Sametinget, Arbeiderpartiet og Norske Samers Riksforbund, bør være forberedt, sier han.

– De kommer til å skjelve langt mer i buksene nå enn ved valget sist. De trenger nok sterkere bukseseler for å holde buksene på plass, eller sterkere samebelter for å holde kofta på plass, sier han.

Jánoš Trosten vil ikke si om han selv er en listekandidat, men han sier at de støtter Laila Susanne Vars som deres president. Nå må de først og fremst konsentrere seg om å få avtalen i havn, sier han til avisa.

Fristen for å levere lister til sametingsvalget er 31. mars. Árja avholder sitt nominasjonsmøte i Tana 16. og 17. mars, og til da må en eventuell samarbeidsavtale være klar.