– Jeg forlater ikke partiet mitt

Laila Susanne Vars vil ikke lede Árja lenger. Nå ber hun partiet om å satse på ungdommen.

Laila Susanne Vars

Visepresident Laila Susanne Vars trekker seg som partileder i Árja, men sier ikke nei takk til presidentvervet.

Foto: Aslak Ilkka Niittyvuopio / NRK

– Dette er ingen ny avgjørelse. Jeg varslet både styret og årsmøtet i fjor at de må begynne å lete etter en ny leder. Jeg har ledet partiet siden oppstarten, det er på tide at noen andre overtar, sier partileder Laila Susanne Vars til NRK Sápmi.

Laila Susanne Vars har juridisk doktorgrad i emnet om samisk selvbestemmelse. Nå har hun søkt på direktørjobben i Gáldu, kompetansesenteret for urfolks rettigheter.

–Det er veldig sjeldent at samepolitikere ikke har en jobb utenfor politikken, og jeg må jo også ha en jobb. Men det er velgerne som bestemmer om de vil ha meg og partiet mitt med videre å bestemme på Sametinget. Dersom de vil det, så må man vurdere situasjonen, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alf Isaksen og Laila Susanne Vars

Partifeller Alf Isaksen og Laila Susanne Vars i hyggelig prat på Sametinget om veien videre.

Foto: Aslak Ilkka Niittyvuopio / NRK

Vil gjerne bli president

Árja er en forholdsvis ungt parti som ble stiftet i 2008. Partiet beskrev seg da som «et parti med sterke meninger, men et varmt hjerte». Året etter gjorde partiet et brakvalg og Laila Susanne Vars ble valgt inn på Sametinget som visepresident.

Nå gir hun seg som partileder, men hun gir seg ikke i politikken.

– Jeg bryr meg fortsatt om alle sakene som vi sammen i partiet har jobbet med, og så lenge partiet vil ha meg, så er jeg med. Jeg vil videreføre Árjas politikk på Sametinget ut valgperioden og dersom folk vil ha meg med videre etter det, så går jeg til valg igjen.

– Vil du ha presidentstolen?

– Det må partiet innad vurdere, men dersom partiet ønsker det, så tar jeg gjerne presidentvervet, sier hun til NRK Sápmi.

Gir presidentstøtte til Vars

Alf Isaksen

Árjas gruppeleder Alf Isaksen på Sametinget vil heller ikke ta gjenvalg og stiller ikke opp som listekandidat til neste valg.

Foto: Ann Marita Eriksen/NRK

Partiets gruppeleder Alf Isaksen på Sametinget gir partilederen mye av æren for at partiet har lyktes så godt.

– Árja har ambisiøse målsetninger for det samiske samfunnet og vi har lyktes bedre enn ventet. Det er fordi vi har en så god presidentkandidat som Vars, jeg håper og tror at vi vil støtte henne i det videre, sier Isaksen.

Laila Susanne Vars sier at Árja nå må forsøke å få med seg ungdommen. Partiet har ennå ikke et eget ungdomsparti, men det er kanskje noe som partiet må vurdere fremover, tror Vars.

– Ungdommen er vår fremtid og de må vi få med oss i politikken. Jeg føler meg trygg når jeg forlater ledervervet, jeg vet at vi har mange dyktige folk som kan ta denne utfordringen, sier hun.

Vil sørover med Árja

Nils Sverre Eriksen

Nils Sverre Eriksen var med på å grunnlegge partiet Árja. Han sier at de såvidt har begynt.

Foto: Aslak Ilkka Niityvuopio / NRK

Nils Sverre Eriksen var en av de som grunnla partiet Árja for fire år siden og er i dag styremedlem i partiet. Han sier at Árja såvidt har begynt på det som var målsetningen til partiet.

– Vi har ikke oppnådd mer enn en tidel av det som vi har planlagt. Landet er stort, vi skal også komme oss sørover. Vi skal få med oss unge politikere, vi stanser ikke her, sier han.

Gruppeleder Alf Isaksen, som også har bestemt seg for å ikke ta gjenvalg, sier at partiets politikk også må ut i kommune-Norge.

– Vi kan ikke bare videreføre Árja-politikk på Sametinget. Partiet har ingen fremtid om vi ikke også engasjerer oss på kommunalt nivå, sier han.