NRK Meny
Normal

Årets unge samiske kunstner

19 år gamle Marja Helena Fjellheim Mortensson er Riddu Riđđus årets unge samiske kunstner.

Marja Helena Fjellheim Mortensson
Foto: Juliane Kravik / NRK

Til sommeren skal Marja Helena Fjellheim Mortensson gjøre sin første konsert i Nord-Norge, og det som årets samiske kunstner på Riddu Riđđu festivalen i Kåfjord i Troms.

Marja Helena har tidligere opptrått to ganger for Kongen, samt åpningen av Sametinget i fjor.

Hun gikk denne våren ut fra musikklinja ved Stange videregående skole og har allerede blitt tildelt Hedmarks fylkeskommune sin kulturpris.

– Jeg gleder meg. Det er artig å få oppmerksomhet for det man gjør. Det å få spille på Riddu Riđđu er veldig stort, sier Mortensson.

• Les også: –Uten mitt språk er jeg ingenting

Startet tidlig å skrive sanger

Marja Helena er oppvokst i Svahken Sijte som tilsvarer Elgå Reinbeitedistrikt i Hedmark. Hun begynte å skrive egne sanger allerede på ungdomsskolen. Å fremme budskap gjennom musikk gir henne mer enn og bare prate. Hennes sanger handler om nærhet til natur, rovdyrproblematikk og kampen for reindriftsnæringen og samisk språk.

Marja Helena Fjellheim Mortensson

Marja Helena Fjellheim Mortensson

Foto: Den stille kampen / NRK

Hun synes også det er artig at Jon Henrik Fjällgren også skal spille i Kåfjord. – Vi blir godt representert fra det sørsamiske område, det er bra.

Fornøyd festivalsjef

Riddu Riđđu har for flere år siden oppdaget Marja Helena og hun har utmerket seg som et stort talent. Festivalsjef Kirsti Lervoll håper enda flere skal oppdage henne ved å gi hun Riddu sin scene.

Kirsti Lervoll

Festivalsjef Kirsti Lervoll

Foto: Ørjan Bertelsen

– Marja Helena har en utrolig evne til det musikalske. Ikke bare synger og joiker hun fantastisk vakkert, men hun har også kontakt med den musikken hun lager. Hun tar hele rommet uansett hvor hun kommer så straks hun setter seg ved keyboardet, sier Lervoll.

Lervoll mener at de som blir utvalgt til å være årets unge kunstner får en flott mulighet til å profilere seg, og hun er sikker på at dette vil åpne flere dører for Marja Helena.

Til høsten skal Mortensson begynne på folkehøyskole i Melhus i Sør-Trøndelag, hvor hun skal gå musikklinje for å utvikle stemmen sin, samt gi mer tid til å oppdage sørsamiske joiker.

Riddu Riđđu vil pågå fra 9-13. juli.