Årets unge reindriftsutøver fikk sitt eget reinmerke i sølv i gave

Jovsset Thomas Sara (20) fra Masi i Finnmark er Årets unge reindriftsutøver 2019.

Jovsset Thomas Sara

STOLT PRISVINNER: Jovsset Thomas Sara (20) viser stolt reinmerket sitt i sølv.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg ble overrasket da jeg ble ropt opp som prisvinner. Det hadde jeg aldri trodd. Veldig stilig at de har laget reinmerket mitt i sølv, sier Jovsset Thomas Sara til NRK.

Prisen Årets unge reindriftsutøver ble delt ut for tredje gang og gis til en ung reindriftsutøver som bidrar til å gi et positivt bilde av reindriftsnæringen.

Reinmerke i sølv

Reinmerke i sølv. Slik ser premien ut.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Som en del av premien fikk Jovsset Thomas Sara sitt reinmerke i sølv. Dette er et lite stikk til regjeringen for å vise at reineierne ikke vil godta individmerking av rein med datachip. Leder Ellinor Marita Jåma i NRL mener vedtaket er skremmende.

– Jeg er også imot individmerkingen med datachip. Det er en uting, sier den unge prisvinneren.

– Alltid på fjellet

Juryens begrunnelse:

Reindriften har mange unge dyktige og engasjerte reindriftsutøvere som utmerker seg på en positiv måte. Hvordan de bidrar til å styrke og løfte reindriften er ulik.

Enkelte er aktive på sosiale media, mens andre engasjerer seg politisk. Årets vinner opererer i liten grad på disse arenaene. Hans arena er fjellet.

Årets unge reindriftsutøver 2019

GLADE MENNESKER: Olaug Bollestad, Jovsset Thomas Sara, John Anders Lifjell og Ellinor Marita Jåma.

Siden han var liten har han vært med i reindriften. Nå i en alder av 20 år, er han i hovedsak å se på fjellet ved siden av flokken sin. Han er sjelden å se andre steder. For reinen kommer alltid først og er hans første prioritet uansett tid og sted.

– Det skulle bare mangle. En reineier skal være på fjellet, der hvor reinen er, sier Jovsset Thomas Sara.

Vinneren har et klart engasjement og ståsted i den tradisjonelle reindriften, men er samtidig framtidsrettet og opptatt av å videreføre og utvikle reindriften som en livskraftig næring.

Å drive med reindrift er det vedkommende lever for og av. Gjennom sin reindriftsutøvelse, kunnskap og erfaring er han et fremragende eksempel på fremtidens reindriftsutøver.

Det er inspirerende nok i seg selv.

Tredje prisvinner

Prisen ble fredag delt ut av juryen som består av Leder i NRL Ellinor Marita Jåma, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Leder i Markedsutvalget John Anders Lifjell.

Prisen ble første gang delt ut i forbindelse med Tråante 2017. Prisen gikk til Inga Biret Márjá Triumf, og fjorårets vinner ble Ina-Theres Sparrok.

Årets unge reindriftsutøver

FØRSTE PRISVINNER: Kautokeino-reineieren Inga Biret Márjá Triumf ble kåret til årets unge reindriftsutøver 2017.

Foto: Wil Lee-Wright / Markedsutvalget for reinkjøtt

Formålet med årets unge reindriftsutøver er å løfte fram og gi annerkjennelse til en reindriftsutøver som gjennom sin næringsaktivitet og engasjement har bidratt til å styrke og løfte reindriften på en positiv måte.

Hensikten er å finne fram til ledende unge reindriftsutøvere, og å kåre den beste blant disse. Samtidig ønsker man med denne prisen å støtte opp om unge og entusiastiske utøvere som ønsker å bygge opp om reindriftens omdømme, og som bidrar til å videreutvikle livskraftige og bærekraftige reindriftssamiske samfunn.