Årets tredje pris til Nordnorsk kunstmuseum

Det fiktive «Sámi Dáiddamusea» hylles med enda en pris. Denne gang tildeles Nordnorsk kunstmuseum Tromsø kommunes kulturpris.

There is no Sámi dáiddamusea

Det er kunstprosjektet «There is no Sámi Dáiddamusea» som gjør at Nordnorsk kunsmuseum i samarbeid med RiddoDuottarMuseat har lykkes så godt i år. Dette har ført til tre priser.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tromsø kommunes kulturpris 2017 går til Sámi Dáiddamusea og Nordnorsk Kunstmuseum.

Jérémie McGowan

Museumsdirektør Jérémie McGowan.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

I sin begrunnelse skriver juryen at museet har «på en dristig måte fremmet det internasjonale nordlige perspektivet og satt samisk kunst på dagsordenen. [Museet] har vært Tromsøs mest markante og ambisiøse bidrag til det samiske hundreårsjubileet i 2017.»

– Dette hadde ikke vært mulig uten det gode samarbeidet vi har hatt med RiddoDuottarMuseat og direktør Anne May Olli, og vi ønsker å gi dem en stor, stor takk, sier direktør for Nordnorsk kunstmuseum, Jérémie McGowan, skriver Nordnorsk kunstmusuem på sin internettside.

Suksessåret 2017

Sammen med RiddoDuottarMuseat i Indre-Finnmark har Nordnorsk kunstmuseum i 2017 laget en museumsperformance, som er kalt «There is no Sámi dáiddamusea».

I to måneder ble Nordnorsk kunstmuseum transformert til den fiktive institusjonen Sámi Dáiddamusea - Samisk kunstmuseum.

Utstillingen ble svært populær og trakk et rekordstort publikum. Den nye rekorden lyder på 18.426 i utstillingsperioden.

There is no Sámi dáiddamusea

Publikum har strømmet til i år for å se den spektakulære utstillingen, som viser kremen av samisk samtidskunst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dette er den tredje store kulturprisen Nordnorsk kunstmuseum vinner i 2017.

I april ble vi kåret til Årets museum og i oktober fikk museet prisen for nyskapende og ambisiøst publikumsarbeid fra Norsk Publikumsutvikling.

I tillegg har museet satt publikumsrekord i hovedlokalene i Tromsø med god margin.

– Ved å gi kulturprisen til Sámi Dáiddamusea, sender kommunen et signal om at kulturinstitusjonene i nord må ta sitt samfunnsengasjement på alvor, og prioritere mangfold som en naturlig og integrert del av sitt arbeid, uttaler Jérémie McGowan.