Hopp til innhold

Årets tredje pris til Nordnorsk kunstmuseum

Det fiktive «Sámi Dáiddamusea» hylles med enda en pris. Denne gang tildeles Nordnorsk kunstmuseum Tromsø kommunes kulturpris.

There is no Sámi dáiddamusea

Det er kunstprosjektet «There is no Sámi Dáiddamusea» som gjør at Nordnorsk kunsmuseum i samarbeid med RiddoDuottarMuseat har lykkes så godt i år. Dette har ført til tre priser.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tromsø kommunes kulturpris 2017 går til Sámi Dáiddamusea og Nordnorsk Kunstmuseum.

Jérémie McGowan

Museumsdirektør Jérémie McGowan.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

I sin begrunnelse skriver juryen at museet har «på en dristig måte fremmet det internasjonale nordlige perspektivet og satt samisk kunst på dagsordenen. [Museet] har vært Tromsøs mest markante og ambisiøse bidrag til det samiske hundreårsjubileet i 2017.»

– Dette hadde ikke vært mulig uten det gode samarbeidet vi har hatt med RiddoDuottarMuseat og direktør Anne May Olli, og vi ønsker å gi dem en stor, stor takk, sier direktør for Nordnorsk kunstmuseum, Jérémie McGowan, skriver Nordnorsk kunstmusuem på sin internettside.

Suksessåret 2017

Sammen med RiddoDuottarMuseat i Indre-Finnmark har Nordnorsk kunstmuseum i 2017 laget en museumsperformance, som er kalt «There is no Sámi dáiddamusea».

I to måneder ble Nordnorsk kunstmuseum transformert til den fiktive institusjonen Sámi Dáiddamusea - Samisk kunstmuseum.

Utstillingen ble svært populær og trakk et rekordstort publikum. Den nye rekorden lyder på 18.426 i utstillingsperioden.

There is no Sámi dáiddamusea

Publikum har strømmet til i år for å se den spektakulære utstillingen, som viser kremen av samisk samtidskunst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dette er den tredje store kulturprisen Nordnorsk kunstmuseum vinner i 2017.

I april ble vi kåret til Årets museum og i oktober fikk museet prisen for nyskapende og ambisiøst publikumsarbeid fra Norsk Publikumsutvikling.

I tillegg har museet satt publikumsrekord i hovedlokalene i Tromsø med god margin.

– Ved å gi kulturprisen til Sámi Dáiddamusea, sender kommunen et signal om at kulturinstitusjonene i nord må ta sitt samfunnsengasjement på alvor, og prioritere mangfold som en naturlig og integrert del av sitt arbeid, uttaler Jérémie McGowan.

Korte nyheter

 • Hyttebrann ved Nyelv i Finnmark

  Nødetatene rykket ut til en hyttebrann mellom Karebotn og Nyelv i Finnmark natt til søndag. Ingen skadde i forbindelse med brannen. Det er kontroll på stedet, melder politiet i Finnmark på Twitter.

 • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

  Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

  Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

  – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

  Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

  Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

  – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

  Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

  – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

  Helene Ajuna Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

  – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

  De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK