Årets største Tana laks

Den erfarne fiskeren Henry Henriksen fra Båteng i Tana har fisket i Storfossen helt siden han var 7 år gammel. På søndag tok han årets hittil største laks i Tanavassdraget. Laksen veide 19 kilo og ble tatt i nedre strøk av Storfossen.

Henry Henriksen

Denne laksen på 19 kilo tok Henry Henriksen ved Storfossen i Tana søndag.

Foto: Jan Gunnar Furuly / Privat

– Det virker som det er færre storlaks i år enn tidligere år, sier Henriksen, som sålangt i år allerede har tatt laks på 14 og 17 kilo.

– Stort fiske-trykk

Biolog og leder for vassdrag og oppsyn i Tanavassdraget, Kjell Magne Johnsen var på plass for å sikre seg skjellprøver av storlaksen til Henriksen. Han forklarer at for stort fiske-trykk over lang tid er årsaken til dårlige fangster.

– Det er klart at det har vært fisket for mye over tid i vassdraget. Men i år har vi innført nye regler. Men det vil nok ta tid før vi vil se resultatene av regelendringene. Målet vårt er å få bærekraftige bestander og et bærekraftig vassdrag med mye laks i.

En mer alvorlig Henriksen deler biologens bekymringer og sier at fisket må reguleres.

– Folk må våkne opp og innse at fangstene vi har idag ikke er normalt, fisket må reguleres og garnfisket må bort.

Fisker ikke for å fylle fryseboksen

Jan Gunnar Furuly

Sportsfiskeren Jan Gunnar Furuly synes det er trist at lokale fiskere ikke tror på forskernes advarsler om stort fisketrykk fører til dårlige fangster.

Foto: Privat

NRK snakket også med sportsfiskeren Jan Gunnar Furuly som hadde tatt den lange turen fra Ski for å fiske i Tanaelva. Han hadde fisket i elva siden onsdag og resultatet var en smålaks på 3 kilo som han med et smil rundt munnen beskriver som en "trøstepremie" .


– Vi har fisket i nesten en uke og det har vært en fantastisk fin tur, men det har vært veldig kaldt. Det ville jo selvsagt vært flott med en storlaks men jeg reiser uansett ikke opp hit for å fylle fryseboksen, jeg syns diddien (red anm. Diddi er smålaks) var en fin "trøstepremie" sier en blid og forfrosen Furuly.

– Trist med lite fisk

Furuly sier at han har fisket i Tanaelva siden han var 12 år og fisket i Kárášjohka siden han var 7 år gammel og opplever situasjonen med lite fisk som trist og syns det er beklagelig at lokale fiskere ikke tror på forskernes advarsler.

– Det er kanskje litt tidlig å si om det blir et dårlig år i år, men ut fra observasjoner, få napp og rapporter om lavere fangster hos både garnfiskere og sportsfiskere, ser det ut til at Tanavassdraget kan gå mot enda en trist sesong. Trist er det også å registrere at mange lokale i Tana ikke tror på forskernes advarsler, sier Furuly.