NRK Meny
Normal

Årets kvinnelige reindriftsutøver

Gallaen Sápmi Awards skal denne sommeren kåre årets kvinnelige reindriftsutøver, og i dag starter nominasjonen av kandidater fra hele Sápmi.

Sápmi Awards 2012
Foto: Sápmi Awards pressebilde

Sápmi Awards gjennomføres i midten av juni, slik som det har blitt gjort før. I fjor var det deltagere fra norsk, svensk og finsk side av Sápmi.

Det er tre kategorier de kvinnelige reindriftsutøverne konkurrer om i finalen i Jokkmokk, i Sverige. Det første skal vise hvor flinke kvinnene er i tradisjonell reindriftsarbeid, så har de konkurranse i samisk matkunst, men det skal også konkurreres i kategorien tradisjonell duodji.

Fra 1. april kan man nominere årets kandidater Sápmi Awards som er i Jokkmokk fra 12.–14. juni.

Mer kunnskap

Kunnskapen er doblet, og kjente svenske artister er invitert. Det er årets nyheter for Sápmi Awards, som er i den innledende fasen. Vinnerne kan dessuten få mer enn 100.000 kroner som ble utbetalt tidligere år, det skriver Sápmi Awards i en pressemelding.

Det som er klart er at Sápmi Awards er et konsept som er kommet for å bli. Tanken er at det skal være selvstendig etter de tre første årene med Jokkmokk kommune som eier konseptet sammen med samebyene, samiske foreninger og andre organisasjoner som er medarrangører og samarbeidspartnere.

Øke kunnskapsformidlingen

Kunnskapsformidlingen skal økes ved den store gallaen, som premierer nytenkende samt tradisjonell bruk i samisk kultur.

– I fjor hadde vi noen seminarer, hvor det ble forelest blant annet om bjørneprosjektet og om turen til Sør-Georgia hvor det skulle slaktes villrein. Forelesninger og visninger kobles nå til konkurransekategoriene, for eksempel hvis det er en matkonkurranse, så skal forelesningen også være om mat, på en slags måte, sier Mattias Berglung, en av de ansvarlige for Sápmi Awards.