NRK Meny
Normal

Årets koftemote

I Indre-Finnmark er påsken høytiden for konfirmasjon, bryllup og barnedåp. Det er også da man ser hva som er årets trend i koftemote.

Alex Singer forteller om søljemote

Tiden rundt påske er det man kan kalle for samisk catwalk. Da finner de fleste fram det nyeste innen samisk koftemote, og man kan se hvilken trend som er gjeldende i år.

– I år er det rosa og lilla som gjelder

Sølvsmed Alex Singer har travle tider før påske. Da skal både konfirmanter, brudepar og andre pynteglade samer som skal ha nye sølvpynt. Han forteller at de fleste skal ha smykker med rosa og lilla stener.

– Guttene vil selvfølgelig ha stener i blått, forklarer Alex Singer. Han forteller videre at for noen år siden skulle søljene være i sølv med løv i gull, men nå skal alt være i sølv, både søljer, knapper og annet tilbehør.

– Heldigvis er konfirmantene ganske tradisjonelle

Selvom det for mange kan se ut som at kofta ser lik ut, så endrer den seg faktisk fra år til år. Både farger, hvilke bånd som blir brukt og holbi eller koftekant er elementer som endrer seg.

Berit Anne Hætta Eira selger mye av det som konfirmanter, bruder og dåpsbarn trenger. Hun forteller at konfirmantene holder seg til det som er tradisjonelt, og det synes hun er veldig fint.

I Kautokeino har guttelua nesten forsvunnet, og det er for det meste den eldre garden som bruker det. Men i år har guttekonfirmantene villet ha šávká, som det heter på samisk.

koftemote2140404134523

Noe som også er kommet i år er at jentene som skal konfirmeres vil ha strikkede samiske votter, girjefáhcat.

– Jentene vil ha vottene når de fotograferes ute, men det er ikke så mange som strikker så de er vanskelig å få tak i, forteller Berit Anne.

Created by InfoDispatcher

Sølvbånd er populært i Karasjok

I Karasjok har man tidligere kun brukt trådsøm som pynt på koftekanter. Nå er trenden at de syr sølvbånd både på koftekanter, ryggstykker og bryststykker.

Karasjokkofte med pyntebånd

Karasjok-kofte med sølvbånd er populært i år.

Foto: Privat

I år skal både kofta, lua og sjalet glitre i sølv, noe som ikke er etter tradisjonen.

Det er også populært å sy kofta i andre farger enn den tradisjonelle blå fargen. Nå kan man se kofter i mange andre farger, og spesielt er fargene lilla og turkis som er populære i Karasjok.

Skallebånd har også endret seg

Ellen Inga Sara selger mye ensfargede skallebånd i mange farger, for nå er det på moten. De tradisjonelle er ikke så populær lenger. Og de som følger moten har kofta i lilla eller rødlilla farge.

koftemote6140404134904

– I fjor kom turkis fargen på mote, og det er fortsatt mange syr kofta i turkis og andre lyse blåtoner, foklarer Ellen Inga Sara.

Ellen Inga Sara forteller om skallebånd og farger