Hopp til innhold

– Dette er en pris for min ektemann

Fem år etter ektemannens død fikk Doris Norbye prisen «Årets ildsjel» under Idrettsgallaen. Hun dedikerte prisen til sin avdøde ektefelle.

Doris Norbye etter å ha blitt kåret til årets ildsjel

VUNNET: Doris Norbye (t.h.) vant prisen årets ildsjel. Her sammen med prisutdelerne kulturminister Trine Skei Grande og idrettspresident Tom Tvedt fra scenen.

Foto: Erik Waage / NRK

I en alder av kun 61 år døde ektefellen til Doris Norbye i 2013. Begge var aktive personer innenfor idretten både i Finnmark og Karasjok.

Lørdag kveld fikk Norbye Norges høyeste pris som gis til frivillige i idretten. Denne prisen er blitt stemte frem av både folket og en jury.

– Dette er en pris for min avdøde Nils Peder Eriksen. Jeg glemte å nevne han fra scenen. Det var så mange tanker som svirret rundt i hodet mitt, sier Norbye til NRK fra Idrettsgalla-scenen rett etter sendingen.

Nils Peder Eriksen

SELV ILDSJEL: Nils Peder Eriksen var en kjent og kjær skikkelse i idrettsmiljøet. Han døde i desember 2013. I 2001 mottok Eriksen Finnmark idrettskrets sitt hederstegn, som er idrettens høyeste utmerkelse i Finnmark, for arbeidet han gjorde for idretten i fylket.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I tillegg til å være norgesmester i svømming, markerte Nils Peder Eriksen seg i friidrett og sykling. Han var også en stor pådriver i arbeidet med fotball og langrenn.

Hedret sin far

Sammen fostret Norbye og Eriksen frem store idrettstalenter.

Blant disse er sønnen Hans Norbye som har vært fast inventar i Tromsøs eliteserielag, og minstesøster Kaja Norbye som for tiden har fått et scholarship-stipend ved universitetet i Fairbanks.

Time etter time, i både svømmehallen og andre idrettsarenaer, ble de to lagt merke til i både hjembygden Karasjok, Finnmark og rundt om i Sápmi.

Men det var en person som manglet under utdelingen.

– Litt av denne prisen er til heder for han. Vår far hadde trenerfaglig bakgrunn, mens mamma Doris hadde omsorgsdelen, sier Hans Norbye.

  • Hele DNB Arena reiste seg da Doris Norbye ble kåret til «årets ildsjel»:

– Uten de to så hadde jeg aldri blitt en så god fotballspiller

Etter det bråe dødsfallet valgte Hans å endre navnet på drakta si til ære for sin far. Han gikk fra å ha «Norbye» til å ha «Eriksen» på ryggen i tiden etter dødsfallet.

– Jeg måtte virkelig holde tårene tilbake da hun fikk prisen.

– Uten de to hadde jeg aldri blitt en så god fotballspiller. Å ha engasjerte foreldre som kjører deg på trening og rundt om i fylket betyr utrolig mye, sier 32-åringen.

Uforståelig

Doris Norbye skal fortsatt være engasjert. Selv om hun har fått ildsjelenes største bemerkelse, mener hun at det fortsatt en stor jobb å gjøre.

– Vi må få flere fjerdeklassinger svømmedyktig. Som et kjent ordtak sier: Dette er den eneste idretten som du kan dø av å ikke kunne, sa Norbye fra gallascenen lørdag kveld.

Hun ønsker å fortsette med dugnadsarbeidet som hun har holdt på med i alle de seneste tiårene. Livet i svømmehallen og arenaene har nærmest blitt en levemåte for Norbye.

– Jeg kan ikke forstå at jeg vant denne prisen. Det er som en drøm som går i oppfyllelse. Jeg føler meg veldig beæret som vant denne prisen, sier Norbye.

  • Hans Norbye hadde et løfte å holde etter moren vant «Årets ildsjel»:
Tidligere Tromsø IL-spiller Hans Norbye lovet å joike sin mor hvis hun vant prisen "årets ildsjel". Etter at moren ble vinneren av nominasjonen, måtte Norbye joike moren sin.

Tidligere Tromsø IL-spiller Hans Norbye lovet å joike sin mor hvis hun vant prisen "årets ildsjel". Etter at moren ble vinneren av nominasjonen, måtte Norbye joike moren sin.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse