– Dette er en pris for min ektemann

Fem år etter ektemannens død fikk Doris Norbye prisen «Årets ildsjel» under Idrettsgallaen. Hun dedikerte prisen til sin avdøde ektefelle.

Doris Norbye etter å ha blitt kåret til årets ildsjel

VUNNET: Doris Norbye (t.h.) vant prisen årets ildsjel. Her sammen med prisutdelerne kulturminister Trine Skei Grande og idrettspresident Tom Tvedt fra scenen.

Foto: Erik Waage / NRK

I en alder av kun 61 år døde ektefellen til Doris Norbye i 2013. Begge var aktive personer innenfor idretten både i Finnmark og Karasjok.

Lørdag kveld fikk Norbye Norges høyeste pris som gis til frivillige i idretten. Denne prisen er blitt stemte frem av både folket og en jury.

– Dette er en pris for min avdøde Nils Peder Eriksen. Jeg glemte å nevne han fra scenen. Det var så mange tanker som svirret rundt i hodet mitt, sier Norbye til NRK fra Idrettsgalla-scenen rett etter sendingen.

Nils Peder Eriksen

SELV ILDSJEL: Nils Peder Eriksen var en kjent og kjær skikkelse i idrettsmiljøet. Han døde i desember 2013. I 2001 mottok Eriksen Finnmark idrettskrets sitt hederstegn, som er idrettens høyeste utmerkelse i Finnmark, for arbeidet han gjorde for idretten i fylket.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I tillegg til å være norgesmester i svømming, markerte Nils Peder Eriksen seg i friidrett og sykling. Han var også en stor pådriver i arbeidet med fotball og langrenn.

Hedret sin far

Sammen fostret Norbye og Eriksen frem store idrettstalenter.

Blant disse er sønnen Hans Norbye som har vært fast inventar i Tromsøs eliteserielag, og minstesøster Kaja Norbye som for tiden har fått et scholarship-stipend ved universitetet i Fairbanks.

Time etter time, i både svømmehallen og andre idrettsarenaer, ble de to lagt merke til i både hjembygden Karasjok, Finnmark og rundt om i Sápmi.

Men det var en person som manglet under utdelingen.

– Litt av denne prisen er til heder for han. Vår far hadde trenerfaglig bakgrunn, mens mamma Doris hadde omsorgsdelen, sier Hans Norbye.

  • Hele DNB Arena reiste seg da Doris Norbye ble kåret til «årets ildsjel»:

– Uten de to så hadde jeg aldri blitt en så god fotballspiller

Etter det bråe dødsfallet valgte Hans å endre navnet på drakta si til ære for sin far. Han gikk fra å ha «Norbye» til å ha «Eriksen» på ryggen i tiden etter dødsfallet.

– Jeg måtte virkelig holde tårene tilbake da hun fikk prisen.

– Uten de to hadde jeg aldri blitt en så god fotballspiller. Å ha engasjerte foreldre som kjører deg på trening og rundt om i fylket betyr utrolig mye, sier 32-åringen.

Uforståelig

Doris Norbye skal fortsatt være engasjert. Selv om hun har fått ildsjelenes største bemerkelse, mener hun at det fortsatt en stor jobb å gjøre.

– Vi må få flere fjerdeklassinger svømmedyktig. Som et kjent ordtak sier: Dette er den eneste idretten som du kan dø av å ikke kunne, sa Norbye fra gallascenen lørdag kveld.

Hun ønsker å fortsette med dugnadsarbeidet som hun har holdt på med i alle de seneste tiårene. Livet i svømmehallen og arenaene har nærmest blitt en levemåte for Norbye.

– Jeg kan ikke forstå at jeg vant denne prisen. Det er som en drøm som går i oppfyllelse. Jeg føler meg veldig beæret som vant denne prisen, sier Norbye.

  • Hans Norbye hadde et løfte å holde etter moren vant «Årets ildsjel»:
Tidligere Tromsø IL-spiller Hans Norbye lovet å joike sin mor hvis hun vant prisen "årets ildsjel". Etter at moren ble vinneren av nominasjonen, måtte Norbye joike moren sin.

Tidligere Tromsø IL-spiller Hans Norbye lovet å joike sin mor hvis hun vant prisen "årets ildsjel". Etter at moren ble vinneren av nominasjonen, måtte Norbye joike moren sin.