Hopp til innhold

Arctic Gold gir ikke opp

Arctic Gold har bestemt seg for å endre planprogrammet for gruvedrift i Biedjovággi og søke på nytt.

Bidjovággi og Lars-Åke Claesson

Her i Bidjovággi ligger det store mengder gull og kobber, men Arctic Gold-sjef Lars-Åke Claesson vet ikke om de får tilgang dit.

Foto: Montasje / NRK

Flertallet i kommunestyret i Kautokeino avviste gruveplanene i Bidjovággi på siste møte 26. april. I Nordreisa kommune har de derimot vært positive til denne virksomheten og de ønsker gruvedrift i Biedjovággi.

Vil endre planprogrammet

Det svenske gruveselskapet Arctic Gold AB har investert nærmere 50 millioner svenske kroner på Biedjovággi-prosjektet.

Arctic Gold har diskutert spørsmålet med flere myndigheter og sakkyndige i Norge for å dels forstå prosessen og dels få råd hvordan arbeidet skal utføres i fortsettelsen.

Selskapet vil gjøre visse endringer i planprogrammet og deretter anmode kommunen om at det behandles på nytt.

Det skriver selskapet i en pressemelding.

«Sa nei til kunnskap»

Selskapet skriver at da kommunestyret i Kautokeino avviste Arctic Golds planprogram sa man samtidig nei til all den kunnskap om sitt eget lokalsamfunn, sin natur og andre virksomheter som hadde kommet fram ved konsekvensutredningene som Arctic Gold var klar til å utføre og betale for.

Arctic Gold mener at etter plan- og bygningsloven skulle kommunene ta stilling til saksinnholdet i det framlagte planprogrammet, men debatten i Kautokeino kommunestyre handlet likevel om gruvedrift eller reindrift i stedet for en beslutning om hvilke konsekvensutredninger som skal gjøres.

Lover rettferdig saksbehandling

De sakkyndige som Arctic Gold har konsultert mener alle at kommunen bør behandle saken på nytt og etablere et planprogram slik at konsekvensutredningene kan gjennomføres og gi et tilstrekkelig grunnlag for senere beslutninger om hvor virksomheten skal være tillatt.

Arctic Gold er klar til å fortsette arbeidet mot en gjenstart av gruvedrift ved Biedjovággi og vil snarest søke om en ny behandling av saken.

Ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta sier at hvis det kommer nye momenter til saken så har Arctic Gold mulighet til å fremme søknad på nytt.

– De skal få en rettferdig saksbehandling, lover ordføreren.

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad