App for å lære «verdens vanskeligste språk»

Ved hjelp av ny app kan tilflyttere på Grønland nå få en rask innføring i inuittenes morsmål.

Iphone, Grønlandsk-dansk og dansk-grønlandsk ordbok

Bildet viser grønlandsk-dansk og dansk-grønlandsk ordbok , som kan lastes ned gratis til smarttelefon. Nå er det også tilgjengelig en app, der brukerne kan lære 1000 grønlandske ord.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er språksenteret Oqaatsinik Pikkorissarfik i Sisimiut som har laget appen. De reklamerer med at brukerne av appen kan lære seg 1000 grønlandske ord, skriver KNR (eksetrn lenke) .

Grønlandsk, som av språkforskere også omtales som et av verdens vanskeligste språk, har blant annet ord som kan bøyes på 700 måter.

Da kan det kanskje virke som man kommer til kort med 1000 ord, men de som har testet appen er fornøyd.

– Da jeg skrøt av mine 1000 grønlandske ord på Facebook, vakte det oppmerksomhet og nysgerrighet, og andre fikk også lyst til å prøve appen, forteller dansken Mette Bank Sørensen til KNR.

Appen brukes av språklærere i et prosjekt der mer tradisjonell språkundervisning kombineres med e-læring.

– Jeg ble modigere

Dansken Mette Bank Sørensen, som for et halvt år siden ikke forsto noe grønlandsk, innrømmer gjerne at 1000 ord ikke er mye i et såpass komplisert språk som grønlandsk.

Likevel mener hun at appen har hjulpet henne til å forstå stadig mer av det hun hører av grønlandsk dagligtale i Sisiumut, på vestkysten av Grønland.

– Jeg ble så modig at jeg begynte å skryte litt av de nye språkkunskapene mine til kollegaer, og det har ført til at de nå har begynt å spørre meg enkle spørsmål på grønlandsk, og nå kan jeg også komme med meningsfulle svar, innimellom i all fall, sier hun.