NRK Meny
Normal

Åpner for videre utredning

Fauske kommune sonderer terrenget med sammenslåing med de mindre omlandskommunene, men Tysfjords ordfører vil ikke dele ressursene.

Rolf Steffensen, Hamarøy, Siv Anita Brekke, Fauske, Lars Evjenth, Sørfold, Tor Asgeir Johansen, Tysf

Rolf Steffensen, Hamarøy, Siv Anita Brekke, Fauske, Lars Evjenth, Sørfold, Tor Asgeir Johansen, Tysfjord, Finn Obert Bentsen Saltdal og verstkommuneordfører Asle Schrøder konkluderte ikke med at en sammenslåing av de seks kommune i indre og nord Salten er en umulighet.

Foto: Sander Andersen / NRK

Fauske kommunes ordfører Siv Anita Brekke (Ap) legger vekt på totalpakken ved en sammenslåing med de mindre omlandskommunene. Det kom fram under gårdagens møte mellom kommunene Fauske, Saltdal, Sørfold, Steigen, Hamarøy og Tysfjord i Nordland. Ordføreren i Fauske tok selv initiativet til dette møtet.

Det er jo ikke bare økonomi, men totaliteten som blir avgjørende som næringsutvikling, kraft og mange andre ting.

Til det bedre

Hensikten med møtet er å sondere terrenget, om det kan være formålstjenlig å slå sammen disse kommunene. Men Fauske-ordføreren er ikke uten videre bare positiv til å slå seg sammen med de andre.

Det er jo liksom hva det er som kan bringe Fauske videre, og gjøre oss til en del av en større kommune som er bedre for Fauske. Vi har fått en forståelse for å få dette utredet, og det er vi åpen for. Vi ønsker å være raus og være med på det som de andre kommunene ønsker.

Vil holde på egne ressurser

Tysfjords ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) lanserte under møtet en egen modell der hans kommune blir med i sin helhet, dog i en mindre sammenheng. Johansen frykter ikke å bli "haleheng" til en stor kommune, men ser seg heller bedre tjent med en mindre enhet.

De fire kommunene Tysfjord, Hamarøy, Steigen og Sørfold har store reserver innen kraft, er god på industri, og relativt stor på havbruk. Og de tingene utvikles jo videre. Hvorfor ikke samle oss omkring det vi er god på? Om vi går inn i større enhet som Bodø, får de jo tilgang til de ressursene vi har på en enkel måte. Vi har jo noe å tilby slik vi står i dag. Dersom ikke vi kan bestå som i dag, må vi samle oss om de ressurser vi har i dag.

Hele kommune sørover

Tysfjord-politiker Leif Harald Olsen (Sp) la fram sin egen idé om en indre- og nord-Salten kommune der Tysfjord ikke er delt. Og han ser flere fordeler med at kommunen hans orienterer seg sørover, i stedet for nordover.

Leif Harald Olsen (Sp) fra Tysfjord la fram både kart og nøkkeltall for de seks kommunene.

Leif Harald Olsen (Sp) fra Tysfjord la fram både kart og nøkkeltall for de seks kommunene.

Foto: Sander Andersen / NRK

Jeg er stygt redd for at har man et perspektiv nordover, fjerner vi alt av kommunale funksjoner i Kjøpsvik, og da blir det ikke så mye igjen av arbeidsplasser der. Slår man seg sammen, som i min modell, kommer man opp i størrelse som er ønskelig, ikke minst når man skal strukturere offentlige tjenester og gi et godt nok tilbud til innbyggerne. Der har vi nok mye å tjene.