NRK Meny
Normal

Stortingsrepresentant vil ha åpen høring snarest

Høyres Stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen mener at det må til en åpen høring om reintallet i Finnmark.

Frank Bakke Jensen

Frank Bakke Jensen fra Høyre parti mener en åpen høring om reindriftsnæringa må komme fort.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Stortingsrepresentanten fra Finnmark mener at flere reindriftseiere må trekke seg ut av reindriftsnæringen. Derfor vil han at en åpen høring må komme snarest så man kan få kunnskap om reindrifta og reineierne, og finne hva de som går ut av næringen skal ta seg til.

– Jeg mener det er åpenbart at endel av aktørene må ut av næringa nu. Så det ene spørsmålet vil være om de som skal ut av næringa, hva skal dem gjøre, sier Bakke Jensen til NRK Sápmi.

– Skape trygghet

Stortingsrepresentanten mener det er viktig å gjøre en politisk og åpen undersøkelse, så de som eventuelt må ut av næringa kan se at det settes i gang tiltak som sikrer at de har noe å falle tilbake på.

– Det vil være med på å skape trygghet for de som kanskje ser at de må ut av næringa, og ser at det kommer ordninger som gjør at de kan gå inn i annen akitivitet.

– Skremmende

Et enstemmig Storting meldte at de støtter tvangstiltak i reindriftsnæringen, på grunn av at reindriftsutøvere ikke følger de bestemmelsene som myndighetene har satt. Dette er uttalelser fra fortvilte politikere mener Aili Keskitalo, fra NSR, som foreslår at Stortinget arrangerer en åpen høring i stedet.

– Jeg synes det er skremmende at det foreslås at folk skal tvinges til å slakte ned sin formue, sier Samtingspolitikeren Keskitalo som sitter i plan- og finanskomiteen i Sametinget.

– Jeg synes det virker som at de på Stortinget ikke helt
vet hva som har gått galt, og søker løsninger på dette, sier hun.

Gått mange år

Frank Bakke Jensen fra Høyre er enig med Keskitalo.

– En åpen høring vil være det beste, og det vil være med på å legge fakta på bordet, og med på å få frem teorier på hvordan dette skal løses, sier Bakke Jensen.

Høyremannen retter en pekefinger mot statsrådene, som ikke har gjort jobben sin i følge han.

– Det som er problemet nu er at vi har brukt veldig mange år. Vi står i en kritisk situasjon for næringa. Så den høringa bør komme fort, og at den er en naturlig del av prosessen. Jeg mener ærlig talt at her er det statsråder som ikke har gjort jobben sin, avslutter Bakke Jensen.

Hør saken: