– Vi har ikke har gitt opp håpet om å få Ronny Wilhelmsen som neste sametingspresident, og vil fremme forslag på ham, forteller Eivind Yrjan Stamnes til NRK.
Han er Arbeiderpartiets forhandlingsleder i drøftingene med de andre partiene på Sametinget.
Mandag møttes Ap og Senterpartiet. De drøftet mulighetene for å få til et flertall på Sametinget. Der fikk imidlertid Stamnes et klart svar fra Sp om at de var i reelle forhandlinger med Norske Samers Riksforbund (NSR) og Flyttsamelista.
– Men vi har gitt beskjed til Sp om at Ap er klar til å forhandle hvis det skulle bli brudd i forhandlingene, sier Eivind Yrjan Stamnes.
Cecilie Hansen er Sps forhandlingsleder. Hun bekrefter at NSR, Sp og Flyttsamelista er i forhandlinger.
Ifølge Hansen gjenstår ennå mye arbeid før de underskriver en avtale med NSR og Flyttsameliste.
- Les også:
Etter det NRK erfarer tyder mye på at disse tre partiene kommer til enighet. Skulle det ende med en avtale blir Silje Karine Muotka fra NSR ny sametingspresident. Valget skjer 21. oktober.
– Frister med regjeringsforhandlingene mellom Ap og Sp
Politisk journalist i NRK Sápmi, Thor Thrane, sier same-Ap har fristet Sp med det som skjer under regjeringsforhandlingene mellom Ap og Sp.
– Ap har argumentert med at det ville være en stor fordel for Sametinget om de to partiene i felleskap kunne fremme saker for regjeringen, sier han.
Thrane sier Ap før drøftingene med Sp mandag hadde sikret seg støtte fra Samefolkets parti.
– Ved å sikre et bindende samarbeid med Sp, ville de nærmest «tvinge» Nordkalottfolket til å stemme på Ronny Wilhelmsen ved presidentvalget, sier han.
Thor Thrane viser til at Nordkalottfolket tydelig har sagt at deres hovedmotstander er NSR.
– Derfor ville Nordkalottfolket blitt nødt til å stemme på en president fra Ap, sier han.
Thrane sammenligner det som skjer på Sametinget med sonderingene mellom Ap, Sp og SV i forbindelse med regjeringsdannelse.
– Dette er ikke ulikt det Ap og Sp nå gjør i regjeringssamarbeidet. De nærmest tvinger SV og Rødt til å støtte dem i Stortinget, ellers vil de partiene få skylden hvis det ble en borgerlig regjering, sier NRK Sápmis politiske journalist.
NSR har 17 representanter, Sp tre og Flyttsamelista en representant. Det må være minst 20 representanter for å danne et flertall. Sametinget har totalt 39 representanter.