NRK Meny
Normal

Ap-topper liker ikke sammensetningen av FeFo-styret

Ap-toppene truer de med å endre styresammensetningen i Finnmarkseiendommen.

Ingalill Olsen og Egil Olli på folkemøte i Kvalsund
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

GULDAL: Bargiidbellodaga ruvkenággu Fálesnuoris

Toppene i Finnmark Arbeiderparti mener samene i Finnmarkseiendommen (FeFo) skaper splid i befolkningen.

– Kan få problemer

Fylkesleder Ingalill Olsen er klar i sin tale om FeFos behandling av søknaden om utmål fra gruveselskapet Wega Mining AS på gruvedrift i Repparfjorden i Kvalsund kommune.

– Jeg synes denne saken viser at hvis vi ikke bruker fornuft og klokskap, så kan vi godt få problemer. Det betyr ikke at vi skal gi opp 3-3 systemet, men vi må se på de konsekvensene det kan få og jeg tror vi skal tenke oss nøye om før vi kommer opp i sånne situasjoner. Dette kan være med på å lage problemer i stedet for å finne løsninger, sier Olsen til NRK Sámi Radio.

Vil prøve å få et bedre system

Finnmarkseiendommen ledes av et styre på seks personer. Fylkestinget og Sametinget velger tre styremedlemmer hver.

Olsen mener at 3-3 delingen i FeFo ikke er heldig.

– Men samtidig har vi det systemet og jeg tror vi skal bruke denne saken til å få det til å bli bedre, sier hun.

På kollisjonskurs

Folkemøtet i Kvalsund ble arrangert fordi FeFos tre samiske representanter med lederens dobbeltstemme gikk imot å tildele utmål til Wega Mining. Samme gjorde Sametinget.

På møtet kom det helt klart frem at Aps fylkesleder og Aps sametingspolitikere er på kollisjonskurs når det gjelder hvilken politisk makt Sametinget har og skal ha i Finnmark.

Sametingspresident Egil Olli fra Ap synes påstanden om at det er samene i FeFo-styret, sammen med Sametinget, som lager uenigheter blant befolkningen, er alvorlig.

Likevel vil ikke Olli gjøre noe med beskyldningene.

– Får være en eiendomsforvalter

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) er ikke i tvil om hva han vil gjøre hvis FeFo-styret, med lederens dobbeltstemme, gjør flere sånne vedtak

– Det er helt klart at hvis det kommer flere uheldige saker av denne typen, så begynner kanskje jeg og flere med meg å tenke i andre baner. Så får de være en eiendomsforvalter, og så får vi legge politikken og næringsutviklinga til Sametinget og Fylkestinget basert på en utbytta politikk, sier Sjåstad.