NRK Meny
Normal

Ap skaper hodebry for NSR

Mistillits-meldingen fra Arbeiderpartiet kom som «lyn fra klar himmel» på NSR-leder Beaska Niillas.

Beaska Niillas

FORUNDRET: NSR-leder Beaska Niillas klør seg i hodet av det varslede mistillits-påfunnet fra Arbeiderpartiet.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Tidligere i dag uttalte Vibeke Larsen (Ap) til NRK at dersom sametingsrådet ikke trekker seg som følge av deres budsjettforslag, så vil de fremme mistillitsforslag mot sametingsrådet.

Dette forundrer Beaska Niillas, som er leder for Norske Samers Riksforbund.

– Hvor kom dette i fra plutselig? Dette var uventet. Men da har de vel planlagt dette seg i mellom over tid, men det vet i tilfelle ikke vi noe om, sier NSR-lederen.

Han sier at NSR hele tiden har forsøkt å åpent invitere til budsjettforhandlinger, men at det ikke har vært vilje til det. Og tror kanskje at årsaken ligger der.

– En flertallskoalisjon som ønsker å felle sametingsrådet avholder møte om saken. Bekymrer det deg?

– Ikke i det hele tatt. Det er da møtefrihet i det samiske samfunnet. Men vi begynner nok å undersøke hvem som står bak dette påfunnet, og hva grunnen er til at de vil skifte ut dagens sametingsråd.

Sametingets plenum behandler Sametingets budsjett for 2017 onsdag denne uken, og stemmer over forslagene dagen etter.

Mangel på samarbeid?

– Etter det NRK kjenner til, skal bakgrunnen for minsøyen mot sametingsrådet være NSRs mangel på inkludering og samarbeid med andre, i forbindelse med utarbeidelsen av budsjettforslaget. Hva sier du til det?

– De påstandene er ikke korrekte. Den kritikken forstår jeg ikke. Vi har for lenge siden begynt å forhøre oss med andre omkring budsjettet, slik vi har gjort de tre siste årene. Vi har samarbeidet med de fleste andre partiene på Sametinget tidligere.

Han mener rådet har vært flinke til å samarbeide med andre. Og mener det har vært nødvendig siden dagens sametingsråd ikke har flertall på Sametinget.

Etter det NRK kjenner til, vil Vibeke Larsen ta kontakt med sametingspresident Aili Keskitalo i løpet av nær framtid for å forhåndsvarsle mistillitsforslaget.