– Ubetenktsomt og dumt

Ap-ledelsen legger seg flat for samekritikk fra sine egne.

Raymond Johansen beklager at sametingsvalget ikke ble nevnt av noen i partiledelsen på landsmøtet.

Ap-sekretæren legger seg flat

– Selvfølgelig burde vi ha vært tydelig på det. Det er mange ting i slike taler man burde ha nevnt, og dette var den viktigste tingen jeg ikke nevnte, sier Raymond Johansen til NRK.

Verken partilederen, nestlederen eller partisekretæren i Arbeiderpartiet nevnet sametingsvalget med et eneste ord i sine landsmøtetaler. Partiets samepolitikk ble heller ikke tatt opp i talene.

Partisekretæren innrømmer at utelatelsen av sametingsvalget var ubetenktsomt gjort.

– Skuffet

Landsmøtedelegat og første kandidat i Nordre valgkrets, Ronny Wilhelmsen er blant de som kritiserer partiledelsen klarest.

– Etter talene var jeg veldig skuffet. Sametingsvalget går samtidig med stortingsvalget, og for den samiske befolkningen er dette et meget viktig valg, sier Wilhelmsen.

Han legger ikke skjul på at delegasjonen fra sametingsgruppa på landsmøtet var oppgitt over at verken partilederen, nestlederen eller sekretæren nevnte sametingsvalget med et eneste ord.

– Jeg følte skuffelse, sier Wilhelmsen.

Legger seg flat

Partisekretæren legger seg flat for kritikken.

– Den kritikken er vel berettiget, og det er ikke annet å si enn at det var ubetenktsomt. Det var dumt, sier Raymond Johansen.

Han sier at Ap har ambisjoner om å fortsatt ha sametingspresidenten.

Ronny Wilhelmsen oppfatter uttalelsen fra Raymond Johansen som en unnskyldning fra partiledelsen.

– At partiledelsen snakker om oss er en anerkjennelse av oss som sametingspolitikere, og dem setter pris på den jobben vi gjør. Derfor er jeg glad for at beklagelsen kommer, sier han.

Da partileder og statsminister Jens Stolenberg avsluttet landsmøtet søndag, sa han at partiet også hadde ambisjoner om å vinne sametingsvalget.