Ap og SV: – Erna må be statsrådene skjerpe seg

Feiringen av 10 år med konsultasjonsavtale kan blir en fest med bismak dersom regjeringen ikke begynner å lytte mer til Sametinget, mener opposisjonen.

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes mener statsministeren bør benytte anledningen til å se at regjeringen skal skjerpe seg.

Foto: Arild Moe / NRK

– Statsministeren må være veldig ærlig i sin feiring og si at avtalen om konsultasjoner mellom regjeringen og Sametinget er bra, men at den ikke har fungert skikkelig, og hun bør benytte anledningen til å si at her skal regjeringen skjerpe seg, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Kunnskapsdepartementet har nylig unnlatt å konsultere Sametinget i to lovsaker. Dette resulterte i krass kritikk fra samenes folkevalgte organ .

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen måtte til slutt langt på veg innrømme at de har brutt konsultasjonsavtalen.

– Alvorlig avtalebrudd

Dette var nok ikke den «oppvarmingen» som Statsminister Erna Solberg hadde håpet på i forkant av feringen av 10 år med konsultasjonsavtale.

Den formelle markeringen skjer på Sametinget onsdag. Solberg kom til Karasjok tirsdag kveld, der hun blant annet har besøkt en huskygård.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener at Statsminister Erna Solberg må gi tydelig beskjed til alle sine statsråder om at konsultasjonsavtalen må overholdes.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Opposisjonen på Stortinget har fått med seg at Sametinget nylig hadde oppvaskmøte med Kunnskapsdepartementet om manglende konsultasjoner.

– Dette er et alvorlig brudd på avtalen mellom Sametinget og den norske stat, sentralt i avtalen er konsultasjonsretten og det betyr at Sametinget selv vurderer om dette er en sak som berører samene. Regjeringen har ikke noe annet valg enn å innvilge konsultasjon, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Sametinget ønsket blant annet konsultasjon om Privatskoleloven. (Ekstern lenke)

– Kjernespørsmål for samer

Helga Pedersen

Helga Pedersen (Ap) synes det er grunn til å feire konsultasjonsavtalen, men sier at at det hjelper lite å snakke om det positive som ble gjort for 10 år siden hvis man ikke er offensiv på vegne av framtida.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Også tidligere nestleder i Arbeiderpartiet og stortingsrepresentant for Finnmark, Helga Pederesen, reagerer på at regjeringen igjen har unnlatt å konsultere Sametinget.

Før jul fikk regjeringen krass kritikk for å nekte Sametinget politiske konsultasjoner om kongekrabbefiske.

– Det er veldig uheldig at departementet nekter å møte Sametinget til konsultasjoner, og dette er jo ikke i ytterkanten av hva som er samiske interesser. Både kongekrabbepolitikken, som fiskeriministeren nektet å konsultere i tidligere, og i det her som handler om Privatskoleloven er jo kjernespørsmål for den samiske befolkning, sier Pedersen.

Solberg med statusoppdatering på facebook fra Karasjok.

Statsminister Erna Solberg ankom Karasjok tirsdag kveld. På programmet sto middag med Sametinget og et besøk på huskyfarm.

Foto: Skjermdump

Selvsagt må avtalen overholdes

Etter møtet med Sametinget var Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen tydelig på at de måtte bli bedre på å håndtere konsultasjosnkrav fra Sametinget.

– På en del av de tingene som vi har fått kritkk for kunne vi åpenbart gjort en bedre jobb, og konsultasjonsplikten ligger som en helt selvfølgelig institusjon som vi skal ivareta, sier Røe Isaksen.

Han har gitt embedsverket beskjed om at departementets rutiner ved konsultasjonshenvendelser skal gjennomgås.

Torbjørn Røe Isaksen møter Sametinget.

Etter oppvaskmøtet med Sametinget sa Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at han heretter skulle sørge for at konsultasjonsavtalen overholdes.

Foto: Juliane Kravik / NRK