Ap-leder: – Skammelig oppførsel av de borgerlige

– Jeg er sjokkert, og har aldri hørt om lignende i min politiske karriere, sier leder i Finnmark Arbeiderparti (Ap), Ingalill Olsen.

Ingalill Olsen, leder i Finnmark Ap

Den borgerlige fløyen i Alta kommunestyret spenner bein på demokratiet når de forlater i protest et lovlig innkalt møte, mener leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Slik kommenterer fylkespartileder Ingalill Olsen dramaet som utspant seg i kommunestyremøtet i Alta i dag.

17 av kommunestyrets 35 representanter forlot møtet i protest etter at det ble klarlagt at FrPs Ronny Berg ikke har flertall for å kunne overta ordførervervet.

– Dette er forakt for demokratiet, mener Ap-lederen.

  • HØR:

På forhånd hadde Bengt Stabrun Johansen på vegne av Kystpartiet, Senterpartiet, Høyre, FrP og Venstre fremmet et forslag om å utsette konstitueringa til neste mandag, 26. oktober. Men partienes representanter forlot møtet i protest allerede før sittende ordfører Laila Davidsen (H) rakk å ta forslaget opp til votering.

– Uverdig

Leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, mener det er uhyre spesielt når hele den borgerlige sida reiser seg og går i protest når ordføreren ber om å få godkjent den lovlige innkallingen.

– De spenner bein på demokratiet. Slik kan vi ikke ha det. Det påhviler enhver kommunestyrerepresentant å følge spillereglene, svarer fylkespartilederen.

Bengt S. Johansen

Jeg er fullstendig klar over at det brudd med kommuneloven å forlate et lovlig innkalt møte. Men vi hadde ikke noe annet valg, forklarer Bengt Stabrun Johansen i Kystpartiet.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Ingalill Olsen mener at de borgerlige representantene viser en uverdig oppførsel.

– Jeg håper at denne oppførselen ikke vil smitte over til senere møter. Når vi er valgt inn i kommunestyret, så forplikter vi å stille opp. Det går bare ikke an å forlate et lovlig innkalt møte, mener Ingalill Olsen.

Klokken 12.40 bestemte ordføreren seg å innkalle til et nytt møte mandag 26. oktober klokken 10.

– Skittent spill

Bengt Stabrun Johansen i Kystpartiet er fullt klar over at det er i strid med kommuneloven å forlate et lovlig innkalt møte.

  • HØR:

– Men vi var presset inn i et hjørne. Beskjeden om at vi ikke lenger hadde flertall på vår side, kom bare noen timer før møtet. Og da var forutsetningene for valgkomiteens arbeid helt annerledes, og vi måtte få mer tid tid for å kunne lage nye forslag, svarer Johansen.

Han er ikke enig i at dette er en uverdig oppførsel fra den borgerlige fløyen slik leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, mener det.

– Det er ikke vi, men de andre som har drevet et skittent spill bak kulissene, svarer Johansen.

Han er fornøyd med at konstitueringen nå er utsatt til mandag 26. oktober.