NRK Meny
Normal

– Jeg har mistenkte

Aps parlamentariske leder vil ikke starte jakten på en muldvarp. – Jeg har mistenkte, men vil ikke gjøre noe for å røyke ut hvem som har gjort dette, sier Jørn Are Gaski til avisen Ságat.

Jørn Are Gaski

– Dette er en lei sak, sier Aps parlamentariske leder Jørn Are Gaski til avisen Ságats onsdagsutgave.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Avisen bruker i morgen to sider på det de kaller for «Skandalelekkasje i Same-Ap».

Verken Gaski som er førstekandidat i Sør-Norge valgkrets, eller presidentkandidat Vibeke Larsen har ønsket å kommentere saken overfor NRK.

– En lei sak

Pressemeldingen de sendte ut klokken 3.32 tirsdag avsluttes med at ingen i Aps sametingsgruppe har ytterligere kommentarer. Til Ságat sier imidlertid Jørn Are Gaski:

– Jeg vil ikke si hvem jeg mistenker, det vil ikke være noe fruktbart. Det vil bare gjøre saken verre om man spekulerer i hvem som har gjort dette. Men dette er en veldig lei sak, sier han.

NRK publiserte i dag en debatt i Aps lukkede Facebook-gruppe. Her ble tidligere visepresident Laila Susanne Vars fra Árja karakterisert på ulike måter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laila Susanne Vars (f.v.), Egil Olli, Johan Vasara og Vibeke Larsen

Her sitter Laila Susanne Vars (f.v.) sammen med sine tidligere samarbeidspartnere Egil Olli, Johan Vasara og Vibeke Larsen. Bildet er tatt i forbindelse med valgsendingen i NRK2 i forrige uke.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Gaski som selv uttaler seg til Ságat i morgen, skrev blant annet dette:

«Laila har jo frekkhetens nådegaver og skytter i vei.»

Presidentkandidat Vibeke Larsen skrev at hun nekter å skryte av Laila Susanne Vars. – Ho e ram tel å ta kreditt, skrev Larsen blant annet.

Bakgrunnen til den interne Facebook-debatten er et innlegg Vars skrev i Sametingsvalgbloggen 11. mars i år. Der nevner hun avtalen som Sametinget og Tromsø kommune hadde utarbeidet. Dagen etter presenterte hun og Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort den såkalte sameavtalen. Dette fikk Ap-politikerne til å angripe sin samarbeidspartner som mente at Vars og Árja tok hele æren for avtalen.

– Finner ingen logikk

Jørn Are Gaski som nå er parlamentarisk leder i Aps sametingsgruppe, sier til Ságat at det er vanskelig å si hvor skadelig lekkasjene er.

Jeg finner ingen logikk i hvorfor noen av våre egne har valgt å lekke om dette. Jeg tror denne hendelsen vil gjøre at folk legger bånd på seg, hva de tør skrive i disse gruppene, sier han.

Til Ságat opplyser Gaski at bare 19 stykker har hatt tilgang til den lukkede gruppen på Facebook.

NRK har bedt Jørn Are Gaski utdype hva han mener med at Laila Susanne Vars har «frekkhetens nådegave». NRK har bedt Vibeke Larsen utdype hva hun mener med at «Ho e ram til å ta kreditt». Ingen av Ap-toppene har svart på spørsmålene, men viser kun til pressemeldingen.

Laila Susanne Vars som representerer Árja, var visepresident i sametingsrådet fra 2009 til 1. mai i år. Hun er presidentkandidat for partiet nå.