Ap-Helga: - Barn av kulturskolen

Aps nestleder Helga Pedersen mener The BlackSheeps er et resultat av partiets satsing på kulturskoler.

The BlackSheeps

The BlackSheeps holdt gatekonsert i Århus i fjor. Emilie Nilsen (t.v.) sier kulturskolen hjalp gruppa på vei.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Dette er barn av kulturskolen, sier Pedersen.

På partiets samepolitiske konferanse i Tromsø innledet Pedersen den politiske debatten. Her kom hun inn på hva Arbeiderpartiet hadde gjort for det samiske folket.

Helga Pedersen

Helga Pedersen på Aps samepolitiske konferanse i dag.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- The BlackSheeps er helt fantastisk. Dette er noe av resultat av den sosialdemokratiske kultursatsingen. Jeg husker tv-serien om samegutten Ante som var en utrolig trist gutt. Når vi ser The BlackSheeps i dag, så ser vi at vi har gjort noe og fått til noe, sa hun i foredraget.

The BlackSheeps-gitarist Emelie Nilsen er til en viss grad enig.

- Vi hadde begynt med bandet før kulturskolen i Nesseby ble etablert. Likevel har kulturskolen hjulpet oss veldig, sier hun til nrk.no/sami.

Bandet er i dag i Trondheim hvor de skal holde en konsert.

Tok oppgjør med Magga

Nestlederen i Ap tok også et oppgjør med tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga (NSR). Pedersen viste til at Magga kritiserte henne for å være historieløs fordi hun hevdet at Sametinget ikke hadde eksistert uten Ap.

- Jeg sier det gjerne igjen; det hadde ikke vært noe Sameting og heller ingen finnmarkslov uten at Arbeiderpartiet aktivt hadde jobba for det. Hadde Ap motarbeidet og ikke hatt en aktiv holdning, ville alt sammen ha sett helt annerledes ut, sa Pedersen.

Samtidig understreket hun at hun har svært stor respekt for Ole Henrik Magga. Aps nestleder minnet om hva Magga sa da Bondevik-regjeringen la fram samerettsutvalgets innstilling i 2003.

- Da sa Magga at det var som å bli spyttet på i ansiktet. Etter to års behandling kom vi fram til et godt resultat. Finnmarksloven hadde hengt i en tynn tråd om ikke Knut Storberget hadde hatt det brennende engasjementet i saka da han satt i justiskomiteen, sa Pedersen.