NRK Meny
Normal

Skroter ikke samarbeidsavtale med Sametinget

Maktovertakelsen fra de borgerlige til Arbeiderpartiet kan være rundt hjørnet i Oslo. Fra Oslo Ap vil man nå berolige hovedstadssamene med at samiske tilbud ikke skal svekkes.

tone tellevik dahl

ORDFØRERKANDIDAT: Oslo Arbeiderpartis Tone Tellevik Dahl på valgnatten.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

– Vi vil fortsette arbeidet med å få på plass en god avtale med Sametinget.

Dette skriver Oslo Ap's, Tone Tellevik Dahl, til NRK i kveld.

Som følge av kommune- og fylkestingsvalgresultatet i Oslo, kan Oslo Ap gripe byrådsmakten i løpet av de nærmeste dager – hvis partiet klarer å danne flertall med minst et annet parti.

Samtidig i disse dager arrangerer Sametinget sitt plenum på Stortinget i Oslo.

En av «snakkisene» her har hittil vært det mangeårige arbeidet med å få på plass en egen samarbeidsavtale mellom Sametinget og Oslo kommune.

Flere andre norske byer og kommuner har allerede lignende avtaler med Sametinget.

Målsettingen er at en slik samarbeidsavtale skal sikre og styrke ulike samiske tilbud, slik som samiske språk-, helse- og kulturtilbud.

Kampen skoles samiske elever underholder

OSLO AP: – LOVER Å IKKE STOPPE DENNE TRADISJONEN: Kampen skoles elever synger samiske sanger på Oslo rådhus, i anledning kommunens mangeårige tradisjon med å invitere oslosamer på nasjonaldagsfrokost på samenes nasjonaldag den 6. februar.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Ap vil videreføre høyretradisjon

Gruppeleder for Høyres bystyregruppe i Oslo, og leder i kultur- og utdanningskomiteen, Øystein Sundelin, uttalte nylig blant annet at han håper at en årelang tradisjon som hans parti startet, ikke blir brutt.

– Vil en eventuell Oslo Ap-ordfører videreføre tradisjonen med å invitere oslosamene til Oslo rådhus på nasjonaldagslunsj, på Samenes nasjonaldag, som årlig feires den 6. februar?

– Vi vil selvfølgelig invitere til lunsj og fest på samenes dag i Norges største samiske kommune, svarer Ap's ordførerkandidat, Tone Tellevik Dahl.

Sametingsråd: – Samtalene fortsetter

Ann Mari Thomassen

IKKE BEKYMRET: Sametingsrådsmedlem for Norske Samers Riksforbund (NSR), Ann Mari Thomassen, verken tror eller håper et maktskifte i hovedstaden vil svekke tilbudet overfor byens samiske befolkning. Thomassen er sametingsrådets saksansvarlig for arbeidet med en samarbeidsavtale med Oslo kommune.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Samtalene med Oslo kommune angående en samarbeidsavtale mellom Sametinget og kommunen, vil nok fortsette uavhengig om hvem som har makten i Oslo.

– Den tradisjonsrike nasjonaldagsfrokosten på 6. februar likeså.

Dette sier sametingsrådsmedlem, Ann Mari Thomassen (NSR).

– Hadde det vært Frp det var snakk om ...

– Hadde det vært Fremskrittspartiet ene og alene som hadde kunne gripe makten med flertall i Oslo, ja, da hadde det vært nok grunn til bekymring, tillegger Ann Mari Thomassen.

Hun var blant sametingsrepresentantene som var invitert til Oslo rådhus av kommunen, i anledning Sametingets plenumsuke som for første gang, og for én gangs skyld, arrangeres i Oslo på Stortinget.

Sametinget på Oslo rådhus

SAMETINGSSAMER PÅ RÅDHUSET: Sametingets representanter og ansatte på mottakelsesarrangement, i regi av Oslo kommune, i anledning Sametingets plenumsuke på Stortinget.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Maktovertakelse i Oslo nær

Det kan stå om kun dager før Høyre mister posisjonen i Oslo kommune, først og fremst til Arbeiderpartiet.

– Det pågår sonderinger med opposisjonen som har fått nytt flertall, bekrefter Tone Tellevik Dahl (Ap) overfor NRK.