Antirasistisk konsert med fokus på trusler, groteske reindrap og nettrasisme

Konsertarrangør vil motarbeide hatytringer og ulovlige reindrap med musikk og saklig informasjon. Nå kan koronaviruset bremse planene.

Mihá-konserten i Hamarøyhallen 3. mars

EN SUKSESS: I mars 2018 ble det arrangert en lignende konsert på Hamarøy i Nordland. Da ble det satt fokus på seksuelle overgrep mot barn.

Foto: Sander Andersen / NRK Sápmi

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Karl Edvard Urheim

INITIATIVTAKER: Kalle Urheim.

Foto: Aslak Anders Skum / Pressebilde

– Rasismen kommer dessverre til å eksistere også etter at koronakrisen er over. Derfor vil konserten være like aktuell også i høst eller senere, sier initiativtaker Kalle Urheim til NRK.

Rasismen mot samene i Sverige toppet seg i slutten av januar i år da svensk høyesterett konkluderte med at Girjas sameby har enerett til å forvalte jakt- og fiske i sine tradisjonelle områder etter alders tids bruk.

Etter dommen begynte det å dukke opp trusler på sosiale medier. Noen gikk så langt som å oppfordre folk til å drepe en same for å redde jerven. Nettet formelig kokte over av hets mot samer.

Flere groteske reindrap i Sverige kobles også til Girjas-dommen. Til sammen sju rein er funnet drept.

Bildekollasje med bakgrunn av reinsdyr og skjermdump av poster fra appen Jodel.

NETTHETS: Mange samer reagerer nå på det som de mener er hat mot et helt folk.

Foto: Edmund Grønmo (NRK)/Skjermdump

– Det er mange som har det tøft og vanskelig. Tross alt det vonde skal livet leves videre og vi ønsker gjennom denne konserten å fokusere på glede, hjertevarme, kjærlighet og ikke minst stolthet,

Samiske artister opptrer gratis

Planen er å arrangere en rusfri stolthets- og antirasistisk konsert i Gällivare fredag 5. juni, dagen før Sveriges nasjonaldag.

I konserten opptrer samiske og svenske artister gratis.

Mihá 2020 Gällivare

FANCY PLAKAT: Konserten heter Mihá 2020. Ordet mihá er lulesamisk og betyr stolt eller stolthet.

Foto: Geir Alvin Jensen / Mediafant AS

– Det er snakk om en bred front mot rasismen, en kunstnerisk manifestasjon og solidaritetskonsert. Vi hadde allerede begynt å jobbe med bookinger da koronaviruset satte en stopper for det, opplyser initiativtaker Kalle Urheim til NRK.

Ideen er at kunst og musikk til folket skal gi mer solidaritet, menneskelig overskudd og energi, samt med kjærlighet og kunnskap bekjempe hatefulle ytringer og rasistiske holdninger.

– Det er ikke snakk om å avlyse opplegge, men vi blir trolig å utsette det hele, sier Urheim.

– Viktig å motvirke rasisme

Arrangøren av Mihá 2020 i Gällivare har allerede fått støtte på 100.000 svenske kroner til arrangementet fra Sametinget i Sverige.

Kulturrådet i Sverige har bedt om svar innen 8. april om det blir noe av konserten.

Matti Blind Berg

STØTTER TILTAKET: Styreleder i Girjas sameby, Matti Blind Berg.

Foto: Máret Steinfjell / Sameradion & SVT Sápmi

– Formålet er veldig godt. Alle initiativ som motvirker hat og rasisme er av det gode. Om det er samer, jøder eller andre som blir utsatt for rasisme, så er det ikke bra, sier styreleder Matti Blind Berg i Girjas sameby.

I mars 2018 ble det holdt en samisk artistgalla i Hamarøyhallen i Nord-Salten under navnet Mihá. På plakaten var kjente navn som Mari Boine, Frode Fjellheim, Sofia Jannok, Ailu Valle, SlinCraze, Kalle Urheim, Lars Magne Andreassen, Katarina Barruk og Ágy.

Konserten sto i sterk kontrast til historiene som ligger bak - seksuelle overgrep i Tysfjord.

– Mihá er en måte å belyse et samfunnsproblem, noe vi ikke ønsker skal være der. Da er det viktig å vise stolthet og si til verden at slik vil vi ikke ha det, forklarer hjernen bak Mihá 2018 og Mihá 2020, Kalle Urheim.

Tysfjord-joiken "Vuodna" med Lars Magne Andreassen ble fremført av flere artister på Mihá-konserten lørdag 3. mars 2018.

Tysfjord-joiken «Vuodna» med Lars Magne Andreassen ble fremført av flere artister på Mihá-konserten lørdag 3. mars 2018.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 13.05.2021
2 900
Smittede siste 7 dager
112
Innlagte
774
Døde
1 544 365
Vaksinerte