Hopp til innhold

To ansatte tar utdanning – barnehage måtte legge ned

Samiske barnehager sliter. Flere har ansatte som bare snakker norsk. I noen barnehager snakker ingen av barna samisk. Men den største utfordringen er å finne ansatte.

Samisk barnehage

MINDRE SOSIALISERING: Ungene ved Málátvuomi Sámi Mánáidgárd i Målselv er spredt over alle vinder på grunn av den midlertidige nedleggelsen. Nå møtes de én til to uker i måneden under et språkbadprosjekt. Bildet er fra Samisk barnehage Cizàs i Oslo.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Det er frustrerende å ikke få søkere til jobbene, svarer Isabell Warsla.

Hun er styrer ved Fossen barnehage i Kåfjord i Nord-Troms. Her er det en samisk avdeling som heter Riebangárdi.

Både høyere lønn og stipender er brukt som lokkemiddel for å få kvalifiserte ansatte til avdelingen i Kåfjord, men dette har ikke nyttet.

NRK avdekker i en rundspørring blant samiske barnehager at de har store utfordringer:

  • 16 av 29 barnehagene har ikke fått tak i nok samiskspråklige ansatte som er kvalifisert til jobben.
  • 18 av 29 samiske barnehager sliter med å få tak i nok samiske vikarer.
  • I 7 av 29 barnehager snakker ikke alle ansatte samisk.
Fossen barnehage

FOSSEN BARNEHAGE: I Nord-Troms er én av 16 barnehager som sliter med å få tak i kvalifisert samiskspråklige ansatte

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

La ned barnehagen

Ansatte i barnehager med samisk tilbud må både være barnehageutdannet og samiskspråklige.

Behovet for denne «dobbel-kompetansen» har ført til dramatiske konsekvenser for noen av barnehagene.

Problemene for Málátvuomi Sámi Mánáidgárdi i Målselv ble etter hvert uhåndterlige. De måtte med tungt hjerte legge ned driften midlertidig våren 2018.

Årsaken?

To ansatte valgte å ta utdanning som barnehagelærer. De fikk ikke tak i nye ansatte.

Fungerende styreleder i barnehagen, Risten Ánne Siri, forteller om en fortvilende situasjon. Hver vår må de ta en vurdering på om barnehagen kan fortsette med tilbudet. Dette sliter på både ansatte, foreldre og barn.

– Vår største utfordring er at vi er utenfor det samiske området. Vi har hatt disse rekrutteringsproblemene i flere tiår. Når vi da ikke lykkes med å gi et fullverdig tilbud er det selvfølgelig veldig trist. Det er mange følelser knyttet til dette, sier Siri til NRK.

Hun forteller om barn som har blitt fraktet nærmere syv mil for å få samisk i barnehagen. Som plaster på såret for barna og foreldrene har de hatt et språkbad-tilbud i over ett år.

Dukker i Ysterhagaen barnehage - Luvlege Maanagierte

INGEN LEKING: De samiske dukkene blir ikke like flittig brukt i Málátvuomi Sámi Mánáidgárd i Målselv. Etter at barnehagen måtte legge ned midlertidig er ungene på språkbad én til to uker i måneden. Bildet er tatt ved Ysterhagaen barnehage – Luvlege Maanagierte i Røros.

Foto: Vaino Natasha Rensberg / NRK

Ingen barn snakker samisk

I Norge er det 29 barnehager som har et samisk tilbud.

Selv om driftsspråket skal være samisk, oppgir bare tre av fire barnehager at alle ansatte kun snakker samisk i barnehagen.

Ved den samiske avdelingen i Kåfjord er det bare et barn som har samisk som morsmål. Fram til i vår var det ingen barn som snakket samisk.

– Det er jo noe som mangler. Vi er jo en samisk avdeling, og da vi i 2015 skjønte at ikke alle hadde samisk som morsmål så tenkte vi «oi, jaha». Det jeg tenker er at vi må jobbe for å gjøre kommunen tospråklig, sier styrer Isabell Warsla ved Fossen barnehage i Kåfjord.

Korte nyheter

  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

  • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

    NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

    Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

    Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

    Maren Benedicte Nystad Storslett
    Foto: Malene Gaino Buljo / NRK