Hopp til innhold

– Det traff ganske godt i hjertet

«Anno»-stjernen fra Finnmark har delt vonde minner fra barndommen med rikspressens lesere. Støtteerkæringene og responsen etterpå har vært overveldende.

Sunna-Inga Gaup Aamot

Sunna-Inga Gaup Aamot imponerer i TV-serien Anno. Livet var adskillig vanskeligere da hun var ung og ble mobbet.

Foto: Christine Heim / NRK

– Det var sterkt å se hvor mange som hadde tatt tak i det, jeg turte jo ikke å dele artikkelen, de har tagget meg og skrevet at jeg er sterk, og at det er bra at jeg har kommet ut med det, det traff ganske godt i hjertet, sier Sunna-Inga Gaup Aamot (27).

Hun har gjort seg bemerket i «Anno»-serien på NRK og ble seriens første svenn.

Arikkelen hun viser til er Dagbladets omtale av hvordan hun opplevde å bli mobbet gjennom oppveksten i Kautokeino i Indre-Finnmark.

Selvmordstanker i barneskolen

Med en far fra Gudbrandsdalen og mor fra Tana fikk Sunna høre at hun ikke kunne regnes som ekte same. Hun var den stille typen som likevel ikke ville bli presset til å være som alle andre.

Mobbingen begynte tidlig i barneskolen og den emosjonelle påkjenningen var stor.

Tankene kretset om muligheten for å slippe de vonde opplevelsene.

– Det begynte vel kanskje i 4.klasse, for da hadde det gått så langt at da gikk man rundt i gangene og tenkte hvordan man skulle ta sitt eget liv, da hadde man ikke lyst til å leve mer, og det er jo veldig alvorlig når et barn i 4.klasse tenker på at det ikke er verdt å leve, sier hun.

Dette har preget henne senere i livet..

– Slike tanker merker deg for hele livet, at du var det barnet, det er en virkelighet du aldri kommer i fra, legger hun til.

Anno 2

Sunna-Inga Gaup Aamot (27) er en av 14 deltakere som er med i sesong to av Anno. Denne gangen er deltakerne utfordret til å leve i 1721.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Følelsesmenneske

Den åpenhjertige 27-åringen framstår i dag som en sterk og målrettet ung kvinne. Blant «Anno»-deltakerne er hun likevel den som lettest viser følelser, og har måttet tørke tårer ved flere anledninger.

Det er ikke nødvendigvis et tegn på svakhet.

– Det at man har blitt mobbet trigger nok litt lettere, man kommer kanskje litt lettere i kontakt med sine emosjonelle sider, og da skal det litt mindre tll for å reagere sånn, tror jeg,

– Hvordan føles det å vise denne siden av deg selv på TV?

– Det er ikke så farlig, det er jo slik jeg er, jeg synes det er bedre at det vises enn at jeg hardnakket bestemmer meg for at jeg ikke skal vise følelser, det er viktig å vise følelser, hvis man blir hard i forhold til det å vise følelser, blir man kanskje litt hard innvendig også, sier hun.

Sluttet å snakke samisk

De som mobbet gjorde også narr av måten Sunna snakket samisk på. Gradvis sluttet hun helt å snakke samisk,

– Det angrer jeg veldig på. Det er jo ofte jeg tenker på at jeg har lyst til å begynne å prate mer samisk, og av og til hvis jeg tenker på ting, så tenker jeg kanskje på samisk, men klarer bare ikke å prate samisk, sier hun.

Sunna forstår fortsatt det meste som sies på samisk, men snakker ikke språket selv..

– Jeg har veldig lyst til å lære meg det på nytt, men den mentale sperren sitter der fortsatt, jeg må bare komme gjennom den, så går det nok, sier hun.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.