Hun vil bruke 500.000 på turister

En halv million kroner fra Karasjok kommune skal sørge for å tiltrekke flere turister og mer penger til bygda. Men først må kommunestyret si ja.

Anne Torill Eriksen Balto

Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto håper 500.000 kroner skal hjelpe på turistnæringen i bygda.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

NRK Sápmi skrev i fjor høst om hvordan Karasjok kommune sliter med å både holde på og tiltrekke seg norske og utenlandske turister.

Brorparten av turistene som er innom bygda benytter seg kun av toalettfasilitetene og muligheten til å kjøpe seg en kaffe, før de vender nesa mot en mer yndet destinasjon.

– Bussturistene reiser etter én time. Det er leit, sa direktør ved Rica-hotellet i Karasjok, John Arne Martinsen den gang.

Godkjennes pengene?

Nå har imidlertid en arbeidsgruppe med ordfører Anne Toril Eriksen Balto i spissen satt seg ned for å snu uvanen blant turistene. Med seg på laget har hun personer ved ulike samiske institusjoner, turistattraksjoner og forhåpentligvis en halv million kroner i baklomma.

– Politisk har vi satt av 500.000 kroner til reiseliv, som kommunestyret nå må godkjenne. De skal brukes til en gruppe som skal jobbe spesifikt med reiseliv, kommenterer Eriksen Balto.

– Tror du kommunestyret godkjenner innstillingen?

– Det vet jeg ikke. Jeg håper det.

Turister i Karasjok

Pappa Jörg, og døtrene Caro (14) og Anna (12) fra Tyskland besøkte Karasjok i fjor sommer, men ble bare noen få timer før de reiste videre.

Foto: Monica Falao Pettersen

Én spesiell dag ...

Sist uke hadde gruppen sitt første møte, hvor også NordNorsk Reiseliv var tilstede. Der satt de fokus på hvordan Karasjok kan og må systematisere tilbudene sine for å få satt bygda på kartet. Og ordføreren sitter igjen med spesielt én hendelse som hun mener skiller seg ut: samefolkets dag.

– Vi har potensiale til å bli større i Karasjok når det gjelder denne dagen. Vi vet at publikum trenger hendelser og aktiviteter. Da passer denne dagen ypperlig. For at vi skal få til det må næringslivet spille på lag.

– Man kan vel si at kommunen nå serverer en gavepakke til næringslivet i Karasjok?

– Ja, du kan jo si det sånn. Vi starter opp, og så er det opp til næringslivet å fortsette med dette.

– Har du tro på at Karasjok klarer å trekke til seg flere folk under neste års Samefolkets dag, enn for eksempel Kautokeino?

– Det er viktig å spille på det vi har, nettopp attraksjonene. Man skal ikke se bort ifra at vi klarer å få flere turister hit, avslutter Eriksen Balto.